Kerk & religie

„Laat moslim liefde vanuit Christus zien”

„Liefde, zoals God door Jezus ons heeft liefgehad, kan de dialoog tussen christenen en moslims op een hoger plan brengen”, zei Ulrich Parzany vrijdag over zijn in het Nederlands verschenen boek.

Kerkredactie
19 February 2010 20:41Gewijzigd op 14 November 2020 09:55
Ulrich Parzany. Foto RD
Ulrich Parzany. Foto RD

Ark Media presenteerde vrijdag in Amersfoort het vertaalde boek van de Duitser Ulrich Parzany: ”Er is één God. Getuigen van Christus in een multireligieuze samenleving”. Het boek heeft een oplage van 2000 exemplaren. Uitgever Paul Abspoel: „Veel christenen richten zich op Engeland en Amerika. Maar ook het oosten heeft veel te bieden.” Parzany (68) trekt met symposia duizenden bezoekers. Zijn lezingen worden via internet in diverse talen uitgezonden.Het boek biedt christenen handvatten hoe ze „de boodschap dat Jezus de Waarheid is kunnen uitdragen in een pluralistische samenleving.” De dialoog tussen moslims en christenen krijgt veel aandacht.

Parzany hamert op kennis van de waarheid van het christelijk geloof. „Als je tegen een moslim zegt dat je een christen bent en de Bijbel niet zo vaak leest, verlies je ogenblikkelijk zijn respect.” Ook kennis van andere religies is onontbeerlijk, stelt Parzany. „Afgelopen weekend was ik in Ermelo en daar werd mij gevraagd of God, Allah en Boeddha dezelfde zijn. De vraag klopt niet, want in het boeddhisme heb je geen god.”

In gesprekken met moslims brengt Parzany niet gelijk een omstreden punt zoals de Godheid van Jezus ter sprake. Hij laat eerst zien dat Jezus kwam om te dienen. Of dat Hij kwam om recht te spreken – waarover Paulus sprak op de Areopagus.

Het opgeven van waarheden in de dialoog is geen oplossing, vindt Parzany. Voorwaarden voor een gesprek tussen christenen en moslims zijn een open samenleving en een verbod op gebruik van geweld. En het uitstralen van liefde. Parzany signaleert onder christenen angst voor moslims. „Dat is niet naar het Evangelie, waarin de opdracht staat Jezus te volgen en vijanden lief te hebben.”

Directeur Cees Rentier van Evangelie & Moslims reageerde positief op de vertaling. „Het boek is een goede hulp om de christelijke boodschap uit te dragen tegenover de islamitische of onchristelijke medemens.” Wel plaatst hij vraagtekens bij Parzany’s visie op kerk en staat. Ook mist hij informatie hoe Jezus als Zoon van God aan moslims kan worden verkondigd. „Moslims kennen Jezus als profeet en voorbeeld, maar niet als gekruisigde. De pijnlijke boodschap van het kruis is juist een boodschap van hoop in de gebrokenheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer