„Die Winkeltijdenwet, ik had ’m liever niet gehad”
Hij is dé trekker van het besluit om het Rotterdamse koopcentrum Alexandrium toeristisch te verklaren om daarmee een vrije koopzondag mogelijk te maken. PvdA-wethouder Dominic Schrijer: „Dat we zondags allemaal thuiszitten en een blokje gaan wandelen is allang passé.”

Vrijdag velt de rechter zijn oordeel over het besluit dat in december door het Rotterdamse college werd genomen. Twaalf winkeliers in Alexandrium vochten het aan om-dat het winkelgebied in hun ogen niet toeristisch is.Schrijer (43), naast zijn wethouderschap (Sociale Zaken) tevens lijststrekker voor de PvdA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, ziet de uitspraak met vertrouwen tegemoet. „De onderbouwing dat er veel mensen naar Alexandrium komen met een ander oogmerk dan alleen winkelen is vrij sterk.”
Toch moet hij lachen om de vraag of hij serieus meent dat Alexandrium een échte toeristische trekpleister is. Schrijer: „Kijk, we hebben op een rijtje gezet wie er naar Alexandrium komen. Dat vereist de wet nu eenmaal. Maar het is geen geheim dat wij die hele toerismebepaling in de Winkeltijdenwet dikke onzin vinden. Het is een krakkemikkige bepaling.”
Gaat u daarmee niet lijnrecht in tegen de landelijke PvdA, die in een coalitie met CDA en CU de wildgroei aan koopzondagen met een nieuwe wet juist aan banden legt?
„Voor zover ik weet zijn ze daarmorrend mee akkoord gegaan. Als het aan de landelijke PvdA had gelegen, lag de beslissing over koopzondagen nu bij degemeenten. Als straks de nieu-we wet ingaat, moeten zij echter allemaal opnieuw onderbouwen of het klopt dat de winkels zondags open zijn. Vreselijk bureaucratisch en omslachtig. Ik had ’m liever niet gehad. Laat gemeenten lekker zélf beslissen over koopzondagen. Precies zoals Amsterdam gisteren deed door de complete stad uit te roepen tot toeristisch gebied.”
Is dat bij een eventueel verlies vrijdag ook voor Rotterdam de logische vervolgstap?
„Ik denk niet dat we verliezen. En dan nog is er ook hoger beroep mogelijk. Wel willen we als PvdA in Rotterdam na de verkiezingen in een nieuwe coalitie heel Rotterdam als toeristische gebied aanwijzen. Zoals het nu gaat is het allemaal veel te gekunsteld. Gemeenteraden kunnen heel goed zelf over koopzondagen beslissen. En dan is Rotterdam natuurlijk een heel andere gemeente dan Barendrecht, waar de winkels op zondag altijd gesloten zijn. En dat is ook prima.”
In de deelgemeente waaronder Alexandrium valt, ging de democratisch gekozen coalitie óók terughoudend om met de koopzondag. U doorkruiste die bevoegdheid echter van bovenaf om een vrije koopzondag mogelijk te maken.
„De gemeenteraad gaf me de opdracht te bekijken of het mogelijk was tegemoet te komen aan de wens van ondernemers om zondags open te zijn. De meerderheid van de partijen in de deelgemeente stond hier ook achter. De plaatselijke coalitie met ChristenUnie/SGP was maar een hele nipte. Daarnaast is er ook een stedelijk belang. Vergeet niet dat het hier gaat om een van de grootste winkelgebieden van Nederland met enorm veel werkgelegenheid.”
Toen u het besluit over Alexandrium nam, benadrukte u dat er nooit één ondernemer gedwongen zou worden tot zondagsopening. Enkele dagen later meldde vastgoedverhuurder Corio in deze krant winkeliers in Alexandrium daartoe met boetes te willen dwingen.
„Corio hield zich niet aan de afspraak dat we mensen met religieuze bezwaren de ruimte zouden geven. Dat hebben ze daarna gelukkig weer rechtgezet. Voor ondernemers met andere bezwaren geldt nu eenmaal dat winkeliers in een winkelcentrum bij meerderheid beslissen over gezamenlijke openings- en sluitingstijden. Daar moet dan verder wel iedereen zich aan houden. Dat lijkt me ook vrij normaal.”
Verschillende voorstanders van de koopzondag in Alexandrium geven desondanks aan liever op zondag dicht te zijn, mits dat overal in Nederland gebeurt. Wat vindt u van die gedachte?
„De consument hecht er tegenwoordig veel waarde aan om op zondag te kunnen winkelen. Dat we allemaal op zondag thuiszitten en een blokje wandelen is in de grote steden allang passé. Die trend willen terugdraaien is een achterhoedegevecht en bovendien erg slecht voor de werkgelegenheid en de bestedingen. Het zou ook de doodsteek zijn voor de detailhandel.”