Economie

Je huis net niet onder de kap

Regen, sneeuw en vorst wisselen elkaar af. Moet een eigenaar zich zorgen maken als zijn nieuwe huis net niet voor de buien onder de kap zit?

17 February 2010 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 09:53
APELDOORN – Kou vormt een obstakel in de bouw. December en januari waren goed voor 27 dagen vorst, en ook deze maand vriest het door. Veel werk ligt stil. Maar bouw­bedrijven laten zich niet helemaal uit het veld slaan. Ze gaan aan de slag met specie waar
APELDOORN – Kou vormt een obstakel in de bouw. December en januari waren goed voor 27 dagen vorst, en ook deze maand vriest het door. Veel werk ligt stil. Maar bouw­bedrijven laten zich niet helemaal uit het veld slaan. Ze gaan aan de slag met specie waar

De winter is streng voor Nederlandse begrippen. Het aantal sneeuwdagen is relatief groot, de vorstperiode lang. Bevriezend water veroorzaakt grote gaten en kuilen in het wegdek.Ook aannemers krijgen in de herfst en de winter te maken met grote hoeveel­heden neerslag. Bovendien zit er al veel vocht in beton. Een kuub beton bevat zo’n 160 liter water.

„Als dat bevriest voordat het beton is uitgehard, heeft dat een negatieve invloed op de betonsterkte”, stelt universitair docent Sander Pasterkamp van de TU Delft. Bovendien kunnen ijsklompen in de bekisting problemen veroorzaken. „Waar ijs zit, kan geen beton zitten.”

Een aannemer is daarom verplicht maatregelen te nemen tijdens het storten van beton bij vorst. Pasterkamp wijst op hoofdstuk 12.5 van NEN-norm 6722, het bouwvoorschrift voor betonstort. „Bij een buitentemperatuur lager dan 4 graden Celsius moet de vers gestorte beton(specie) worden beschermd.” En paragraaf 12.5.2 stelt: „De betonspecie mag niet worden gestort tegen vlakken waarvan de temperatuur lager dan 0 graden is.”

Deze norm is niet vastgelegd in het verplichtende Bouw­besluit, maar er wordt wel vaak naar verwezen in het zogenaamde bestek, het contract tussen opdrachtgever en aannemer. „Via die weg is het toch juridisch afdwingbaar gemaakt.”

De samenvoeging van cement, zand en water levert een chemische reactie op, waarbij warmte vrijkomt. Ook daardoor blijven vorstproblemen beperkt. Bovendien kan een aannemer speciaal beton gebruiken, waarbij deze zogenaamde hydratatiewarmte hoger ligt. Of hij kan –bij kleine projecten– de omgevingstemperatuur opschroeven.

Geen problemen

Bouwkundig specialist J. Kersemakers van de Vereniging Eigen Huis maakt in zijn loopbaan –twintig jaar en 2000 woning­opleveringen– vrijwel nooit problemen mee door vorst. „Kwets­bare bouwmaterialen worden vaak pas aangebracht als een woning wind- en waterdicht is.” Een nieuwe woning bevat honderden liters vocht.

Om scheurvorming te voorkomen, moet een eigenaar zijn huis „heel langzaam” droogstoken en goed ventileren. „Niet de kachel op 24 graden. De eerste week 15 graden, de tweede week 16, dan 17…” Het kan anderhalf jaar duren voordat het vocht is verdwenen. ‘Bijna’-huiseigenaren hoeven zich dan ook niet echt zorgen te maken over de aanhoudende winter. „Als mensen twijfelen, kunnen ze altijd Eigen Huis inschakelen voor een inspectie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer