Economie

Vorst-WW helpt bouwer de kou door

Vorst-WW kan bouwbedrijven de winter door helpen. Minister Donner van Sociale Zaken heeft het mogelijk gemaakt dat aannemers met terugwerkende kracht vanaf 1 februari een beroep kunnen doen op de regeling. Dat meldde werkgevers­organisatie Bouwend Nederland dinsdag op haar website.

Redactie economie
17 February 2010 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 09:53
ZOETERMEER – Vorst-WW kan bouwbedrijven de winter door helpen. Minister Donner van Sociale Zaken heeft het mogelijk gemaakt dat aannemers met terugwerkende kracht vanaf 1 februari een beroep kunnen doen op de regeling. Dat meldde werkgevers­organisatie Bo
ZOETERMEER – Vorst-WW kan bouwbedrijven de winter door helpen. Minister Donner van Sociale Zaken heeft het mogelijk gemaakt dat aannemers met terugwerkende kracht vanaf 1 februari een beroep kunnen doen op de regeling. Dat meldde werkgevers­organisatie Bo

Door het aanhoudende winterse weer zijn veel werkgevers in de bouw in de problemen gekomen. Op veel bouwplaatsen ligt het werk stil, terwijl werk­nemers wel moeten worden door­betaald.Werkgevers hebben van 1 februari tot april 2010 recht op de vorstregeling. Dat betekent dat zij in die periode voor hun werknemers een WW-uitkering kunnen aanvragen bij het UWV. Werknemers die op deze manier een uitkering krijgen, blijven in dienst van hun werkgever en teren niet in op hun opgebouwde WW-rechten.

Niet alleen de bouw, ook hoveniers en glazenwasbedrijven kunnen een beroep doen op de vorst-WW. Uitkeringsinstantie UWV zei gisteren al 400 aanvragen binnen te hebben. Bouwend Nederland verwacht dat duizenden aannemers van de regeling gebruik zullen gaan maken.

In de Werkloosheidswet zit een regeling „voor onvoorziene weersomstandigheden” ingebouwd, waarvan bijvoorbeeld ook bij wateroverlast gebruik­gemaakt kan worden.

De afgelopen tijd met het strenge winterweer kon de bouw echter geen aanspraak maken op deze speciale WW, omdat de sector al met vakbonden in de cao afspraken had gemaakt over vorstverlet. Dan moet eerst de voorziening in de cao worden benut.

Het probleem was dat Bouwend Nederland nog in overleg was met verzekeraars om de cao-regeling voor vorstverlet mogelijk te maken. Volgens een woordvoerder van Donner hebben werkgevers en vakbonden in de bouw de minister daarom gevraagd of hij ermee kon instemmen dat hun cao-afspraken over vorstverlet tijdelijk (tot 1 april) worden opgeschort. Donner is akkoord gegaan om aannemers die het nu moeilijk hebben toch de mogelijkheid te geven een beroep te doen op de vorst-WW.

Tot 2007 kon de werkgever de loondoorbetaling bij het Risicofonds voor de Bouwnijverheid declareren. Elke werkgever was verplicht deel te nemen aan deze regeling.

Met ingang van vorige winter kunnen werkgevers zelf bepalen of zij het risico van vorstverlet willen verzekeren bij een verzekeringsmaatschappij. Het risicofonds is opgeheven.

refdag.nl/3vandaag

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer