Economie

Aluminium blijft onderdeel Corus

Corus mag de aluminiumtak niet van de hand doen als het met de opbrengst saneringsactiviteiten bekostigt. Dat heeft een Nederlandse rechter donderdag bepaald. Het vonnis kan de opmaat zijn voor een splitsing van het Brits-Nederlandse staalconcern.

Redactie economie
14 March 2003 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:12

De verkoop van de Nederlandse aluminiumdivisie aan de Franse onderneming Pechiney had tussen de 500 en de 750 miljoen euro moeten opleveren. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam stak donderdag echter een stokje voor dit voornemen.

De rechter zei er niet van overtuigd te zijn dat de raad van bestuur van het Britse moederbedrijf Corus Group in het belang van de Nederlandse bedrijfsonderdelen had gehandeld. In een reactie gaf de Corus-top in Londen donderdag aan „uitermate teleurgesteld” te zijn over het vonnis.

Vanwege de tijdsdruk ontbreekt een reële mogelijkheid voor hoger beroep. Donderdag verstreek de deadline voor de verkoop van de aluminiumdivisie. Daarom moet Corus een boete van 20 miljoen euro betalen aan Pechiney. Topman J-P. Rodier van het Franse concern zegt vandaag in een vraaggesprek in de krant Le Figaro „zeer teleurgesteld” te zijn over het voorlopig afketsen van de overname.

Tevens laat Rodier weten meer dan 500 miljoen euro voor de aluminiumpoot over te hebben gehad. Dat geld steekt het staalconcern nu mogelijk nog voor de zomer in een aantal kleinere overnames.

Corus staat voor minder luxe afwegingen. Het staalconcern moet de sanering van zijn Britse staalfabrieken nu via de kapitaalmarkt financieren. Het bedrijf ontstond in 1999 uit een fusie tussen British Steel en Hoogovens en heeft sindsdien alleen nog verlies geboekt.

Voor de Britse vakbonden geven de ontwikkelingen voldoende aanleiding om het vertrek van president-commissaris Sir Brian Moffat te eisen. Een wisseling aan de top is volgens hen de enige mogelijkheid om de Britse en de Nederlandse partijen met elkaar te verzoenen. Ook de positie van topman Tony Pedder staat op de tocht.

President-commissaris Moffat heeft „overduidelijk het vertrouwen verloren van het Nederlandse management, alle werknemers en alle aandeelhouders”, concludeert M. Leahy, voorman van de ISTC, de grootste staalvakbond van Groot-Brittannië. „Je moet wel erg sterk in je schoenen staan om dan te blijven zitten”, zei FNV-bestuurder J. Duijnhoven gisteravond.

Ook FNV Bondgenoten heeft het vertrouwen opgezegd in de raad van bestuur van het Britse moederbedrijf van Corus. Van de circa vijftig Corus-werknemers in Velsen-Noord die donderdag een daartoe strekkende verklaring kregen voorgelegd, stemde slechts één persoon niet met het schrijven in. In totaal heeft de bond 4500 leden onder de Corus-werknemers. Vanochtend zou een tweede ledenvergadering plaatsvinden.

De bond spreekt van wanbeleid. „Meer dan 10.000 werknemers zijn ontslagen en miljarden euro’s zijn verloren”, aldus de verklaring. Bovendien vindt de FNV het absoluut te ver gaan dat de raad van bestuur naar de rechter is gestapt om de commissarissen naar huis te sturen en de centrale ondernemingsraad zijn rechten wilde ontnemen. „Dat is willens en wetens een regelrechte aanval op de Nederlandse dochter en zeker ook op de rechten van de werknemers.”

De colleges van de IJmond-gemeenten zijn verheugd over de uitspraak van de Ondernemingskamer van het gerechtshof. „De uitspraak stemt de colleges tot optimisme”, schreven zij donderdag in een brief aan de raad van commissarissen van Corus Nederland.

Eerder deze week kondigde Londen een nieuwe ontslagronde aan. De grote fabrieken in Teesside, Port Talbot en Scunthorpe zijn het doelwit. Volgens de gezaghebbende krant Financial Times is de kans reëel dat een van deze locaties gaat sluiten. Britse bronnen noemen Teesside als meest aannemelijke kandidaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer