Opinie

Het einde van het lijden

Haïti heeft vrijdag tijdens een nationale dag van rouw de 230.000 slachtoffers herdacht die precies een maand geleden omkwamen bij de aardbeving. Onpeilbaar diep is het leed van de honderdduizenden nabestaanden. Wie zal hun tranen kunnen afwissen? Geen mens. Bij het zien van de verschrikkingen zullen veel menselijke vertroosters zelf ontroostbaar worden. Wat een leed en wat een vragen. Die vragen hebben ook alle toeschouwers. Wat is de zin, wat is het doel van zo’n ramp? Hoe kan dit?

12 February 2010 23:12Gewijzigd op 14 November 2020 09:52

De vraag naar de zin van het lijden heeft al eeuwenlang de mensen beziggehouden, zonder dat daar een definitief antwoord op is gegeven. Christenen krijgen dan al snel de vraag naar zich toe: Hoe kan een liefdevolle God dit toelaten?Als kerkmensen eerlijk zijn, dan zitten ze daar zelf ook vaak mee. Dat ontkennen is in de regel niet terecht. Zegt de Bijbel zelf niet dat geen mens het beleid van de Heere kan doorgronden? Alleen al daarom is het te allen tijde tot mislukken gedoemd als mensen proberen de almacht van God, Zijn liefde en goedheid in overeenstemming te brengen met Zijn bestuur van de wereld en van de geschiedenis – waarin dan ook rampen, onheil en lijden een plaats hebben.

Augustinus heeft dat gepoogd met zijn stelling dat er veel op aarde gebeurt dat tegen Zijn wil is, maar niets geschiedt buiten Zijn wil om. Hoe waar dat dit ook is, uiteindelijk zijn daarmee niet alle menselijke waaroms beantwoord.

Laten christenen dan ook eerlijk zeggen dat ze geen antwoord hebben op alle vragen rondom het thema God en het lijden. Hun past op dit punt een ootmoedig zwijgen, vol eerbied voor Gods majesteit.

Tegelijk kunnen zij toch ook spreken. God is bij het lijden niet de grote Afwezige, zoals dat bij andere godsdiensten veelal wel het geval is. Daar zijn goden degenen die mensen het lijden toeschikken en vervolgens op afstand toekijken wat er gebeurt. Daar worden mensen met hun verdriet en pijn aan hun lot overgelaten.

Het unieke van het christelijk geloof is de boodschap dat de Zoon van God Zelf in het lijden afdaalde en dat door de kruisweg die Hij aflegde ook overwon. Door die gang over deze vervloekte aarde, de afdaling in het graf en de hel en daaropvolgend de opstanding uit de doden, brak Hij door het lijden heen om voor kruisdragers een eeuwige uitkomst te brengen. Daardoor is het lijden niet uitzichtloos voor mensen die in Zijn Naam geloven.

Morgen begint de lijdenstijd. Dan mag de christelijke kerk herdenken wat de Zoon van God voor Zijn kerk gedaan heeft. Hij kwam om de ondraaglijke last van Gods toorn te dragen.

Dat geeft gelovigen een ongekend perspectief. Daarmee zijn lang niet al hun vragen omtrent de zin van het lijden beantwoord. Ook zij kennen hun twijfels. Ook zij weten niet Gods raad te doorgronden. Maar dat hoeft ook niet. Het vertrouwen van mensen die door genade de Heere hebben leren kennen, is dat er eens aan het einde van de geschiedenis een koninkrijk wacht waar leeuw en lam samen zullen verkeren en waar geen geweld, pijn en tranen meer zullen zijn.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer