Grote politiemacht bij brave studentendemonstratie
Een jongen arresteren, af en toe wat mensen vermanend toespreken en een paar stokken van spandoeken en vlaggen in beslag nemen. Veel meer werk was er niet te doen voor de politie die donderdag massaal in Den Haag op de been was voor de studentendemonstratie.
Volgens de politie waren ongeveer 7000 actievoerders naar de stad gekomen om de politiek op te roepen meer geld in het hoger onderwijs te steken. Omdat dezelfde dag een actie was tegen een handelsverdrag bij het ministerie van Economische Zaken, was er veel blauw op straat.
Korpsen uit het hele land verleenden de Haagse agenten bijstand. Er stond een waterkanon klaar bij de Amerikaanse ambassade en er waren ongeveer 250 ME-ers paraat voor het geval de acties uit de hand zouden lopen.
De tocht bleek vooral een lawaaidemonstratie. De studenten maakten op weg naar de ministeries van Financiën en Economische Zaken (EZ) oorverdovend lawaai met fluitjes. Ook werden de departementen getrakteerd op boegeroep. Bij Financiën lieten de studenten bossen ’proefballonnetjes’ op, bij EZ liepen ze achteruit, omdat ze vinden dat de kwaliteit van het hoger onderwijs door alle bezuinigingen achteruit holt.
De enige arrestant was een jongen die in de Hofvijver sprong en met een spandoek in zijn handen op zijn rug naar het eilandje middenin de vijver zwom. Hij liep ook nog even door het ondiepe water naar het torentje van premier Balkenende. Bij de oever werd hij opgewacht door een politieagent en een vriend die warme kleren bij zich had. Na verhoor op het politiebureau mocht hij weer naar huis.
Premier Balkenende en PvdA-leider Bos, van wie de studenten hadden gehoopt dat zij uitleg wilden geven over de bezuinigingen, kwamen niet naar het Malieveld. Noortje van der Meij van de studentenvakbond LSVb vond het jammer dat „Wouter en Jan Peter, dat moet beter” geen tijd hadden. „Er is een hoop onzekerheid, onrust en paniek over de bezuinigingen. Studenten hebben gewoon recht op uitleg.”
De manifestatie die was aangekondigd bij EZ, was kleinschalig. Volgens een politiewoordvoerster waren er nog geen honderd zogenoemde andersglobalisten bij het departement aanwezig. Uit voorzorg had het ministerie zijn medewerkers geadviseerd donderdag thuis te werken. Staatssecretaris Wijn van EZ vond dat de mensen die actie voerden tegen het vrijmaken van de wereldhandel te ver zijn gegaan. Ze schilderden op internet een van zijn ambtenaren af als kwade genius.
De andersglobalisten vrezen dat ontwikkelingslanden bij de onderhandelingen in het kader van de Wereldhandelsorganisatie WTO aan het kortste eind trekken. Rijke landen zouden hen bijvoorbeeld onder druk zetten de distributie van drinkwater over te laten aan de vrije markt, waardoor die in handen komt van buitenlandse ondernemingen.