Economie

Griekenland in feiten

Wie Griekenland zegt, denkt aan pittoreske haventjes waar het voor toeristen goed toeven is. Of aan imposante gebouwen uit de oudheid. Een beknopte introductie van het alledaagse Griekenland van nu.

Buitenlandredactie
11 February 2010 11:57Gewijzigd op 14 November 2020 09:51

Griekenland telt 11 miljoen inwoners, en die wonen op een grondgebied dat vier zo groot is als Nederland. Daarbij moet worden bedacht dat het land veel zee en eilanden tot zijn areaal mag rekenen. De meeste Grieken (98 procent) zijn Grieks-orthodox; het aantal moslims ligt op 1,3 procent van de bevolking.Het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking lag in 2007 op 20.220 euro.

Werkloosheid is een hardnekkig probleem in Griekenland, al jaren ligt dat boven het EU-gemiddelde. Vorig jaar bedroeg het bijna 9 procent. Vooral het aantal jongeren zonder baan is er vanouds hoog: bijna 23 procent. In Nederland ligt dat cijfer op 5,4 procent; in de EU op gemiddeld 16,6 procent.

Veel bureaucratie

De Economische Voorlichtings Dienst (EVD) in Den Haag typeert Griekenland als een interessante afzetmarkt, maar het is volgens de EVD „geen gemakkelijk land om zaken mee te doen.” Er is sprake van veel bureaucratie en ondoorzichtigheid vooral bij de overheid.

Dat neemt niet weg dat de handelsbalans van Griekenland al jaren negatief is: er wordt meer ingevoerd dan geëxporteerd. Vanwege de financiële crisis, met als gevolg groeiende werkloosheid en een lage binnenlandse consumptie, wordt dat tekort op de handelbalans iets getemperd.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken omschrijft de relatie met Athene als „goed met af en toe een verschil van inzicht.” De Grieken zien Nederland als pro-Turks in hun conflict dat ze al jaren met Turkije hebben rond de zeggenschap over Cyprus. Dat eiland in de Middellandse Zee bestaat nu uit een Turks en een Grieks deel.

Van der Stoel

De bekendste Nederlanders zijn in veel landen doorgaans voetballers; in Griekenland was dat jarenlang oud-minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel. Dit vanwege zijn opstelling ten tijde van het kolonelsregime, dat in 1967 de macht in Griekenland greep. Samen met onder anderen de Duitse bondskanselier Willy Brandt, blokkeerde Van der Stoel de toegang van Griekenland tot de EU zolang de militairen er aan de macht waren. In 1974 keerde de democratie terug en verruilde Athene de monarchie voor een republikeins staatsbestel. Zeven jaar later, in 1981, werd Griekenland lid van de toenmalige Europese Gemeenschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer