Dit jaar 136 meldingen Q-koorts
BILTHOVEN (ANP) - Dit jaar zijn er 136 nieuwe gevallen gemeld van de Q-koorts. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM, heeft dat woensdag bekendgemaakt. Bij elf van die gevallen had de patiënt dit jaar zijn of haar eerste ziektedag. De deskundigen gaan er daarom vanuit dat die elf patiënten de ziekte enkele weken daarvoor hebben opgelopen.
Volgens het RIVM is nog niet aan te tonen of het aantal besmettingen afneemt, nu er op grote schaal geiten en schapen worden afgemaakt. Deze dieren verspreiden via hun mest de bacterie die de Q-koorts veroorzaakt.Bij de rest van de 136 nieuwe gevallen had de patiënt zijn eerste ziektedag vorig jaar of in de jaren daarvoor, of is niet bekend wanneer de ziekte zich openbaarde. Veel mensen melden zich pas bij de dokter met hun klachten nu de ziekte volop in het nieuws is.
Directeur Roel Coutinho van het RIVM verwacht dat door de ruimingen van de geiten en schapen de kans op besmetting van mensen afneemt. „Maar met hoeveel die kans afneemt, is niet zeker. De bacterie die de koorts veroorzaakt, is nog overal in de buurt van de besmette veebedrijven aanwezig. We weten dat die bacterie nog maanden kan overleven”.
Het aantal ziektegevallen van 2010 in de periode tot nu toe (elf), ligt hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Coutinho wil daar geen conclusies aan verbinden. De aantallen zijn daarvoor volgens hem te klein.
Q-koorts bezorgt de meeste besmette patiënten alleen een griep. Maar de gevolgen kunnen ernstiger zijn. Mensen kunnen er jarenlang ernstige vermoeidheidsklachten aan overhouden. Als ze nog andere ziektes hebben, kunnen ze er zelfs aan overlijden. Deskundigen schatten dat de koorts tot nu toe minstens zeven mensenlevens heeft gekost. Alle overledenen hadden ook al andere ziektes.
De bacterie die de koorts veroorzaakt, komt via mest in de buitenlucht terecht en verspreidt zich vervolgens via de lucht. De Q-koorts komt vooral voor in Noord-Brabant en Limburg, maar eigenlijk in heel het land. De ziekte dook om onbekende redenen in 2007 plotseling op in Nederland. Daarvoor kwam de koorts nauwelijks in ons land voor.