Economie

Grieken versnellen ingrepen

De Griekse regering heeft dinsdag details vrijgegeven van de bezuinigingen die ze wil doorvoeren. Grieken moeten later met pensioen, de brandstofaccijnzen worden verhoogd en hervormingen zullen versneld worden doorgevoerd.

Redactie economie
10 February 2010 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 09:50
Premier Papandreou. Foto EPA
Premier Papandreou. Foto EPA

„Onze voornaamste plicht is nu de economie te redden en de schuld te verminderen. Wij proberen dat te doen door middel van de eerlijkst mogelijke oplossingen die, voor zover mogelijk, de zwakkere en de middengroepen zullen ontzien”, zei premier Papandreou, die woensdag in Parijs met de Franse president Nicolas Sarkozy praat en morgen de overige Europese regeringsleiders ontmoet in Brussel.De regering heeft tot nog toe 2 miljard euro aan bezuinigingen aangekondigd. Door belastingmaatregelen en strenger optreden tegen belastingontduiking hoopt de regering ruim 5 miljard euro extra aan belasting te innen. Verhoging van de brandstofaccijns, met 14 cent per liter voor benzine en 6 cent voor dieselolie, moet 934 miljoen extra opleveren.

Minister van Arbeid en Sociale Zekerheid Andreas Loverdos zei dat de gemiddelde pensioenleeftijd in 2015 met twee jaar omhoog gaat, tot 63. „De situatie is dramatisch en ons antwoord is helder. Wij veranderen de sociale zekerheid om die in leven te houden en een toekomst te gunnen.”

De socialistische regering heeft verder een salarisstop en vermindering van toeslagen voor overheidspersoneel afgekondigd. Uit protest tegen de bezuinigingen hebben de ambtenarenbonden voor woensdag een 24 uursstaking uitgeschreven. Doordat luchtverkeersleiders het werk neerleggen komen alle vluchten van en naar Griekenland te vervallen. Vanaf Schiphol worden in ieder geval drie vluchten door de staking getroffen, zo zei een woordvoerster van de luchthaven dinsdag.

De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, neemt morgen onverwacht deel aan de ingelaste EU-top over de toekomst van de Europese economie. Daar wordt naar verwachting ook gesproken over de penibele financiële situatie in eurolanden als Griekenland, Spanje en Portugal.

De onverwachte komst van Trichet bevestigde analisten in hun gevoel dat er, ondanks herhaalde ontkenningen, gewerkt wordt aan een Europees reddingsplan voor Griekenland. De beurzen reageerden positief op de plannen van Trichet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer