Overheid gaat daklozenprobleem verder te lijf
DEN HAAG (ANP) – Een voormalige dakloze in Den Haag maakte dinsdag de dag van staatssecretaris Kleinsma (Sociale Zaken). „Ha Jetta! Ik ben hartstikke clean en het gaat geweldig!", verwelkomde hij de vroegere Haagse wethouder bij Woonvoorziening Woodstock.
Om dat soort succesjes is het immers allemaal te doen bij het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang, dat dinsdag in Woodstock en in aanwezigheid van bewindslieden en wethouders een nieuwe impuls kreeg. Het Rijk en de vier grote gemeenten gaan verder samenwerken om te voorkomen dat mensen (opnieuw) dakloos worden: kwetsbare mensen die vaak door een combinatie van verslaving, schulden en werkloosheid op straat terecht dreigen te komen.Rijk en G4 hebben de smaak te pakken na de eerste fase van het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht haalden sinds 2006 samen bijna tienduizend dak– en thuislozen van de straat. Eind vorig jaar waren er een dikke zesduizend in een stabiele situatie: een dak boven het hoofd, dagbesteding, inkomen en soms zelfs een echte zelfstandige baan.
Daar heeft iedereen baat bij, benadrukte ook wethouder Jantine Kriens uit Rotterdam. Niet alleen de overlast op straat is verminderd, maar „die mensen zijn ook geld gaan uitgeven in de stad".
Het plan werd destijds uitgedacht door Ine Voorham van het Leger des Heils en de vroegere minister van Financiën Zalm. Rijk en gemeenten willen nu in de tweede fase een stap verder gaan en niet alleen mensen van de straat halen, maar ook voorkomen dat ze er (wederom) terechtkomen.
Woonvoorziening Woodstock in Den Haag is een tijdelijk project, maar in de volksbuurt waar zij gevestigd is, wordt een handtekeningenactie gehouden om haar te behouden. De clientèle van Woodstock maakte onlangs nog een heel goede beurt door een te water geraakte man uit een gracht te redden.