Economie

Industrie blijft kwakkelen

DEN HAAG (ANP) – Nederland is uit de recessie, maar het economisch herstel is broos en ondernemers in de industrie staan niet bepaald te juichen. Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lieten maandag „geen doorzettend herstel" zien in de industrie, meldde Michiel Vergeer, de hoofdeconoom van het CBS.

8 February 2010 18:44Gewijzigd op 14 November 2020 09:49
Foto ANP
Foto ANP

De omzet van de industrie steeg in december met 3 procent en de dagproductie met 1 procent ten opzichte van een jaar eerder, maar als de cijfers gecorrigeerd worden voor gewerkte dagen en seizoensinvloeden vallen ze tegen, aldus Vergeer.Dat bevestigt het beeld dat de ondernemers in de industrie zelf hebben over de gang van zaken. Zij toonden zich bij de laatste meting van het zogeheten producentenvertrouwen, afgelopen maand, iets somberder dan in december.

Toch zijn er lichtpuntjes. De Nederlandse industriëlen zien overwegend een verbetering van hun concurrentiepositie binnen de Europese Unie en zij zien veelal ook hun voorraden afnemen. Die constateringen doet ook het Economisch Bureau van ING. Deze denktank doet in tegenstelling tot het CBS wel aan voorspellingen, en gaat voor dit jaar uit van een groei van de productie in de industrie van 3,5 procent.

November 2008 was de maand waarin de grote terugval in de Nederlandse industrie inzette. In de eerste helft van 2009 lag de productie flink lager dan een jaar eerder, maar die afname werd daarna minder, tot bij december voor het eerst weer een stijging is te zien van één procent. Bij dat plusje plaatst het CBS kanttekeningen.

Het gaat om een cijfer van de industrie in totaal. De stijging is te zien in de aardolie– en rubberindustrie, in de chemie en in de sector van de kunststofproducenten. Ook de elektrotechnische en machine–industrie produceerde meer. In de overige branches was de productie lager dan in december 2008, aldus het CBS.

Over heel 2009 gerekend is de industriële productie met 9 procent afgenomen, nadat in 2008 al bijna 1 procent minder werd geproduceerd dan een jaar eerder.

De stijging van de omzet was in december weliswaar 3 procent hoger dan een jaar eerder, maar dat is voor twee derde te verklaren uit het patroon van werkdagen en vakantiedagen en voor een deel uit prijsstijging. Bovendien is deze toename vooral te danken aan de aardolie–industrie en aan de chemie. In de voedings– en genotmiddelenindustrie was die niet hoger dan een jaar eerder en in de andere sectoren was die zelfs lager. Al met al zagen de ondernemers de omzet het afgelopen jaar met 20 procent afnemen.

Vervolgens zagen ze in januari weinig verbeteren in hun bedrijven. De productiecapaciteit werd nog lang niet volledig benut. De zogeheten bezettingsgraad bleef met 77,3 procent buitengewoon laag. Het afgelopen jaar kwam de bezettingsgraad steeds uit tussen de 74 en 78 procent en daarmee bleef die ver beneden het niveau van voor 2008, toen bezettingsgraden tussen 80 en 87 procent gewoon waren.

De ondernemers lieten in januari aan het CBS weten een lichte toename te zien in de ontvangst van de orders, maar het aantal ondernemers dat verwacht dat de personeelssterkte in de komende maanden zal afnemen was veel groter dan het aantal dat een toename voorziet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer