Meijboom, politiedier en filosoof
ROTTERDAM (ANP) – Het politievak noemde Aad Meijboom naast filosofie en beeldende kunst ooit eens een van zijn drie hobby’s. Het politiedier werkte zich op van agent in het Westland tot korpschef en voorzitter van de Raad van Hoofdcommissarissen. Meijboom maakte maandag bekend op te stappen als korpschef van het politiekorps Rotterdam–Rijnmond.
De politiebaas lag al weken onder vuur vanwege het uit de hand gelopen strandfeest in Hoek van Holland. In een interview in rustiger tijden zei Meijboom dat hij voor ’zijn’ korps een stip aan de horizon definieerde, 2015 in dit geval. „Ik stel me daarbij de vraag wat dat betekent en allemaal van ons vergt", filosofeerde hij.Meijboom werd geboren op 25 oktober 1951 in Schiedam. Zijn carrière begon hij als agent in het Westland en de Krimpenerwaard. Vervolgens werkte hij bij de rijkspolitie in Breda en Nijmegen. Na een periode als plaatsvervangend korpschef in de regio Gelderland–Zuid, ging hij op 1 juni 1998 aan de slag als korpschef van de regio Twente. In die positie maakte hij de vuurwerkramp in Enschede mee.
Meijboom volgde eind 2001 Bé Lutken op als baas van het korps van de regio Rotterdam. Er braken roerige tijden aan. Onder aanvoering van Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn werd veiligheid – met meer blauw op straat – in de Maasstad een speerpunt. Het beleid leek zijn vruchten af te werpen en oogstte lof. Het aantal moorden in de stad is in de loop der jaren afgenomen.
Toch was er ook kritiek; bijvoorbeeld in 2006, toen achthonderd mensen rond de voetbalwedstrijd Feyenoord–Ajax werden aangehouden. De arrestanten, onder wie vrouwen, kinderen en ouderen, werden urenlang zonder eten, drinken en toiletten vastgezet. Volgens de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer hebben de autoriteiten toen de grenzen van het toelaatbare fors overschreden.
Twee jaar later kwam de korpsleiding in het nauw toen bleek dat een hoge politiefunctionaris jarenlang voor de Marokkaanse geheime dienst had gespioneerd. Het leidde zelfs tot een diplomatieke rel tussen Nederland en Marokko. Meijboom bleef desondanks in het zadel.
De genadeklap kwam toen een strandfeest in Hoek van Holland ernstig uit de hand liep. De politie maakte fatale fouten; niet alleen waren onvoldoende agenten aanwezig; de in het nauw gedreven agenten schoten de 19–jarige Robby van der Leeden dood.
Het COT–rapport over de gewelddadigheden was keihard. Niet alleen de gemeente en justitie, maar vooral de politie heeft ernstige fouten gemaakt. Het feit dat de mobiele eenheid (ME) die avond niet is ingezet, werd de korpschef ernstig kwalijk genomen. Meijboom reageerde in eerste instantie stoïcijns: „Als het stormt, hoort een kapitein op de brug te staan". Stoere taal van een man die het roer niet meer in de hand had. Maandag kwam hij tot de conclusie dat het beter is het schip te verlaten.