Iran geeft verrijkingsplannen aan bij IAEA
Iran heeft maandag formeel zijn jongste plannen voor de verrijking van uranium ingediend bij het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Dat zei de Iraanse gezant bij het IAEA, Ali Asghar Soltanieh. „De brief waarin Iran aankondigt de activiteiten te beginnen om uranium tot 20 procent te verrijken voor brandstof voor de kernreactor in Teheran, is overhandigd", aldus Soltanieh.
Het IAEA is de atoomwaakhond van de Verenigde Naties. Iran was in 1968 een van de eerste ondertekenaars van het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens, het zogeheten non–proliferatieverdrag (NPT). Het sloot zes jaar later een overeenkomst met het IAEA over samenwerking en controle. Teheran stelt geen kernwapens te willen en het volste recht te hebben nucleair onderzoek te doen.Voor een gewone kernreactor is verrijkt uranium met een splijtbaar gehalte van slechts 3 procent als brandstof voldoende. Iran stelt het hoger verrijkt uranium nodig te hebben voor een onderzoeksreactor die ook voor medische doeleinden actief is.
De Iraanse regering heeft aangekondigd dinsdag te beginnen met een project om uranium tot een splijtbaar gehalte van 20 procent te verrijken. De productie van hoog verrijkt uranium is de grootste zorg die de internationale gemeenschap heeft over het nucleaire programma van Iran. Het kan namelijk worden gebruikt voor een simpel nucleair wapen. Het is dan vooral op papier ’voor wapens bruikbaar’. Voor echte kernwapens is een veel hoger niveau, ’weapons grade’, van zeker 85 procent, nodig.
Tal van mogendheden, aangevoerd door de VS, stellen dat Iran kernwapens probeert te maken. Iran zou daarom zelf geen uranium mogen verrijken maar dat elders, bijvoorbeeld in Rusland of Frankrijk, moeten laten doen.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, beschuldigde Iran ervan niet serieus te zijn in de onderhandelingen hierover. „Ze weten niet hoe ze het moeten verrijken. En waarom eigenlijk 20 procent?" vroeg Kouchner zich maandag hardop af. Hij zei dat Iran „helemaal de capaciteit niet heeft om tot 20 procent te verrijken en uitlatingen daarover enkel gebruikt als pressiemiddel. Het is afpersing of diplomatie, maar in ieder geval erg negatief", aldus Kouchner, die zo de internationale irritatie verwoordde over de Iraanse diplomatie. Kouchner pleitte daarom maandag voor extra sancties tegen Teheran. De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates drong daar maandag op bezoek in Parijs ook op aan.