Voor zoekers
Ravi Zacharias komt uit een hindoeïstisch gezin in India. Hij kwam in de jaren zeventig tot geloof. Van deze apologeet en evangelist zijn twee boeken in het Nederlands vertaald. Stof tot nadenken.
Ravi Zacharias reist de wereld rond als spreker en is internationaal bekend. Ook publiceert hij. Onlangs zijn twee boeken van hem in het Nederlands vertaald: ”Jezus en de goden” en ”Als God ver weg voelt”.In het eerste hoofdstuk van ”Jezus en de goden” vertelt Zacharias over zijn bekering. De ”Hemelse Jager” –woorden die hij zelf gebruikt– was hem op het spoor. De zoeker ontdekt dat hij gezocht wordt. In het andere boek, ”Als God ver weg voelt”, dat hij enkele jaren later schreef, gaat Zacharias in op „een zoektocht naar antwoorden op onze diepste vragen.” Deze zoeker die vond, is een gedreven schrijver die anderen tot zoeken wil brengen. Hij is gedreven om zoekers die het niet vinden het (andere) spoor te wijzen.
Met dit alles geeft hij ook onderwijs aan hen die vonden. Hij leert hen over de wijze van communiceren van het Evangelie op een voor ‘buitenstaanders’ verstaanbare manier. Hij doet dat op een heldere manier. Dat is mede te danken aan de vele, vele voorbeelden die in zijn boeken te lezen zijn. Voortdurend doorspekt Zacharias zijn betoog met voorvallen uit zijn persoonlijke leven, uit de wereldgeschiedenis. Hij geeft treffende illustraties vanuit de literatuur en andere cultuuruitingen. Soms werkt dat storend bij het lezen en zou meer structuur verhelderend geweest zijn.
Zacharias schrijft dat hij met ”Jezus en de goden” zes vragen wil bespreken. Het zijn vragen die hij heeft gekozen omdat Jezus die beantwoordde op een manier waarop niemand anders dat gedaan zou hebben. Het zou fijn geweest zijn wanneer Zacharias had vermeld welke zes vragen dat zijn en ze ook nadrukkelijk aan de orde zou stellen. Nu is het al een zoektocht op zichzelf om te ontdekken waar de vragen aan de orde komen.
Beide boeken bevatten een sterk verhalende verdediging van het christelijk geloof, geschreven in een pastorale toonzetting. Zo maakt hij in zijn boek ”Als God ver weg voelt” waar dat wat hij schrijft niet bedoeld is om een zalfje te smeren op de bittere wond van verborgen leed. Zacharias blijkt een antenne te hebben voor hartenkreten binnen een samenleving. Dat lijkt me een must voor een apologeet.
Een andere typering van deze apologetiek-in-tweevoud is: veelzijdigheid. Over elk van de door hem aangeroerde onderwerpen zou namelijk een boek apart te schrijven zijn.
Zacharias blijkt de kunst te verstaan om hoofdlijnen van een bepaalde problematiek helder te maken op een manier die voor een breed publiek goed te volgen is. Daarmee bewijst hij christenen een dienst. Veel onderwerpen introduceert hij aan de hand van bepaalde teksten of gedeelten uit de Bijbel. Daarbij geeft hij een apologetische toepassing waarin hij soms een verrassende, soms wel een erg gewaagde exegese of eenzijdige toepassing geeft.
Heel leerzaam zijn de hoofdstukken in ”Als God ver weg voelt” over het verlangen van een schuldig geweten (inclusief ‘vluchtwegen’) en het verlangen van het eenzame hart. In ”Jezus en de goden” gaat hij uitvoerig in op de vraag: „Is God de bron van mijn lijden?”
Wat deze werken van Zacharias iets extra’s geeft, zijn de vele zinnen die uitdagen tot verder doordenken. Laat deze boeken niet ongelezen blijven in de bezinning over de roeping die christenen in onze samenleving hebben om verantwoording af te leggen van de christelijke hoop. Met name de vele citaten en voorbeelden maken de boeken ook aansprekend voor jongeren. Onderwijsgevenden zijn het aan hen verplicht zich in deze lectuur te verdiepen.
Jezus en de goden en Als God ver weg voelt, Ravi Zacharias;uitg. Buijten & Schipperheijn, Amsterdam, 2009; ISBN 978 90 58881 438 8 en 978 90 58881 436 4; 200 en 230 blz.; € 17,50 en € 19,50.