Armzalig
„Ieder jaar gaan de vaste lasten omhoog. Ik red het allang niet meer met mijn uitkering. Ik vraag niet om luxe, maar merk dat ik mezelf verlies. Ik wil mijn huishouding runnen en niet mijn hand ophouden, maar dat lukt niet meer.”
Het verhaal van de 45-jarige Annet in het boek ”Armzalig”, een uitgave van ForumC en de Stichting Christelijke Schuldhulppreventie, is geen uitzondering. De vraag die centraal staat in het boek is: wat is armoede en, belangrijker, wat moeten wij ermee?Zo’n 300.000 Nederlandse huishoudens leven in de wurggreep van armoede. Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2008 leert dat 372.000 kinderen in armoede opgroeien.
Dat mensen de eindjes aan elkaar moeten knopen, is van alle tijden. Maar door de recente economische crisis krijgen plotseling veel meer burgers te maken met financiële problemen. En die gaan ook de kerkdeuren niet voorbij.
”Armzalig” speelt daarmee in op de actualiteit en houdt lezers een spiegel voor. Wat doen medegemeenteleden om de nood te lenigen? In de praktijk komt het nogal eens voor dat mensen in de bijstand kampen met sociale uitsluiting, zo constateert het boek. En dat is vaak nog erger dan het geldgebrek.
Juist christenen zouden zich moeten onderscheiden. Hoe? Daarvoor biedt het boek handvatten. Van een uiteenzetting over christelijk-sociaal denken tot een stappenplan voor het openen van een bankrekening. ”Armzalig” schetst de Bijbelse principes met betrekking tot geld en goed en de concrete toepassing ervan in het dagelijks leven.
Armzalig, Wieke Malda-Douma (red.); uitg. Buiten & Schipperheijn Motief, Amsterdam, 2010; ISBN 978 90 5881 468 5; 110 blz.; € 13,50.