Cultuur & boeken

Gevangen in het oerwoud

Leendert van Wezel (1970) is een schrijver die aandacht verdient. Geen psychologisch geneuzel, geen eindeloze leuterpraat, geen mooischrijverij. ”Stenen hart” is een verhaal dat de kern wil raken, een verhaal over leven en dood, over schepping en evolutie, over geloof en zelfverloochening.

Enny de Bruijn
12 March 2003 13:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

Twee mannen ontmoeten elkaar midden in het oerwoud. De een zoekt naar het sluitstuk van zijn carrière, een ontbrekende schakel in het evolutieproces. De ander is op de vlucht voor God, zijn medemensen en zichzelf. Allebei hebben ze een verleden, waarvan de lezer stukje bij beetje op de hoogte wordt gebracht.

Wezenlijke vragen komen in hun gesprekken aan de orde, vragen die klemmender worden naarmate de dood hen meer op de hielen zit. Het is immers slechts een kwestie van tijd, voordat de woeste Yanocastam hen ingehaald zal hebben - en dat betekent het einde.

Slechts een van de twee heeft een keus: hij kan geruisloos in het groen verdwijnen, óf zich voor de ander opofferen. Die ander worstelt intussen met de vragen rond schepping en evolutie en de zin van zijn leven. Die twee dilemma’s bepalen de loop van het verhaal. Maar de tegenstelling die aan dat alles ten grondslag ligt, de tegenstelling die beide hoofdpersonen ervaren is die tussen geloof en ongeloof.

Zoveel zwaargeladen vragen - het is misschien een beetje veel voor één korte novelle. Het verhaal zou hier en daar trouwens ook subtieler opgeschreven kunnen zijn. Vooral als het gaat om wat er in het hoofd van deze mannen omgaat. De redeneringen van de atheïst die het probleem van schepping en evolutie beschouwt, lijken bij uitstek door een christen te zijn bedacht. Zijn ontwikkeling valt dus te voorspellen: onder de indruk raken van de schepping, beseffen dat er een Schepper moet zijn, in een noodsituatie tot God bidden, de Bijbel ter hand nemen en een uiterst toepasselijke tekst vinden.

Dat alles neemt niet weg dat het een verademing is om ”Stenen hart” te lezen. Het verhaal is goed opgebouwd en daardoor spannend. Het is indringend geschreven. Het gaat de grote levensvragen niet uit de weg. Het zet de lezer aan het denken.

Wie het slot -en het begin- van dit boek leest, mooi dubbelzinnig opgeschreven, kan alleen maar zeggen dat Leendert van Wezel het kán, een verhaal vertellen. Hopelijk zorgt hij in de toekomst nog voor verrassingen.

voetnoot (u17(”Stenen hart”, door Leendert van Wezel; uitg. De Banier, Utrecht, 2003; ISBN 90 336 2775 2; 90 blz.; € 7,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer