Binnenland

Paar wil onderzoek door rijksrecherche

Prinses Margarita en haar echtgenoot Edwin de Roy van Zuydewijn sturen aan op een onderzoek door de rijksrecherche. Verder eist De Roy van Zuydewijn persoonlijke en publiekelijke excuses van koningin Beatrix aan hem en zijn echtgenote.

Redactie politiek
12 March 2003 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:11

„De Koningin moet zich persoonlijk en publiekelijk bij ons verontschuldigen. Met minder nemen we geen genoegen”, aldus De Roy dinsdag in het Duitse blad Der Stern. Volgens advocaat J. Pen van de prinses is een onderzoek van de rijksrecherche het eerste doel van de aangifte die het paar maandag heeft gedaan tegen voormalig premier Kok en de oud-ministers De Vries (Binnenlandse Zaken) en Zalm (Financiën).

Het paar beschuldigt de vroegere bewindslieden van valsheid in geschrifte, schending van het ambtsgeheim, oplichting en ambtsdwang. „We willen weten wat er nu feitelijk is gebeurd. Dat is iets wat de rijksrecherche moet uitzoeken. Stap twee is dan hoe het eventueel met de vervolging zit en hoe dat moet gebeuren”, zegt Pen.

Het openbaar ministerie in Den Haag gaat de aangifte bekijken. Aanvankelijk was de aanklacht bij het parket in Amsterdam ingediend, maar volgens justitie zouden de vermeende delicten voor het grootste deel in Den Haag zijn gepleegd.

Ook tegen ambtenaren van verschillende ministeries en de voormalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) is aangifte gedaan. De aanklacht heeft onder meer betrekking op het BVD-onderzoek dat naar De Roy van Zuydewijn is ingesteld voordat hij met Margarita in het huwelijk trad.

Naar aanleiding van de affaire rond het paar heeft het kabinet de regels voor antecedentenonderzoek van (potentiële) leden van de koninklijke familie veranderd. Verzoeken om de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) daarvoor in te schakelen, moeten voortaan eerst aan de premier worden gemeld. Dat staat in de brief die minister-president Balkenende maandagavond naar de Tweede Kamer stuurde.

De Socialistische Partij (SP) en D66 reageerden gisteren sceptisch op de verklaring van Balkenende. Ook de PvdA blijft nog met vragen zitten. CDA en PvdA zijn het ermee eens dat verzoeken om antecedentenonderzoek voortaan via Algemene Zaken moeten lopen. Ook vinden beide partijen dat er nader gekeken moet worden naar de positie van het kabinet van de Koningin. De VVD vindt dat de brief van Balkenende nog wel wat vragen oproept, maar wilde verder inhoudelijk niet reageren. Vanmiddag is het kamerdebat over de kwestie begonnen.

SP-kamerlid Van Bommel heeft vertrouwelijke correspondentie tussen prinses Margarita en koningin Beatrix die hij in zijn bezit heeft, vanmorgen laten lezen aan kamerleden die daarvoor belangstelling hadden. Alleen Herben (LPF) en Van Gent (GroenLinks) meldden zich. Van Bommel liet hun ook de briefwisseling zien tussen Margarita en voormalig premier Kok.

SGP-kamerlid Van der Vlies is vanmorgen niet bij Van Bommel langs geweest. „De SGP weigert om in de door de SP voortgebrachte drek te gaan roeren”, gaf een fractiewoordvoerder vanmorgen aan. „Wij vinden het principieel niet juist als een kamerlid gaat leuren met informatie die door het kabinet vertrouwelijk wordt genoemd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer