Bijna vijfhonderd DSB’ers aan de slag
Bijna vijfhonderd oud–werknemers van DSB hebben alweer ander werk gevonden na de ondergang van het imperium van de West–Friese ondernemer Dirk Scheringa. Dit meldden de curatoren van DSB in hun tweede faillissementsverslag.
Toen DSB in oktober vorig jaar ten onder ging had de groep nog ruim 1800 werknemers in dienst. De meesten werkten voor het bankbedrijf, dat in diskrediet was geraakt door klachten van klanten over torenhoge schulden.Inmiddels hebben van de ontslagen werknemers zeker 482 een nieuwe baan gevonden of zijn als zelfstandig ondernemer aan de slag gegaan. Ruim vijfhonderd DSB’ers helpen de curatoren nog bij de afwikkeling van zaken.
De curatoren meldden ook dat de samenwerking met uitkeringsinstantie UWV is uitgebreid om zo veel mogelijk oud–werknemers te helpen bij het vinden van ander werk. Vooral in Noord–Holland was het faillissement een grote klap. DSB had zijn hoofdkantoor in Wognum.
De werknemers die nog in dienst zijn van DSB, kunnen tot en met juni rekenen op extra salaris. Het gaat om een gratificatie van 30 procent van hun brutoloon, gelijk aan de ’blijfpremie’ die ze in de eerste drie maanden van dit jaar krijgen.
In het tweede kwartaal wordt nog een beroep gedaan op ongeveer vierhonderd DSB’ers, maar sommigen zullen mogelijk aangeven eerder te willen vertrekken, schrijven de curatoren. De werknemers houden zich onder meer bezig met klachtenafwikkeling en het beheer van de leningenportefeuille van hun voormalige werkgever.
De afwikkeling van het faillissement zal nog jaren duren. Met de verkoop van de leningenportefeuille, het belangrijkste bezit van DSB, zal niet eerder dan in het tweede kwartaal van dit jaar worden begonnen.
Bij de curatoren zijn 3100 klachten ingediend door klanten die zich gedupeerd voelen door leenpraktijken van DSB. Ongeveer 160 klanten is een verlaging aangeboden van het maandbedrag dat zij aan de bank moeten betalen.