Achterban CU schuift naar links
Het middenkader van de ChristenUnie vindt van zichzelf dat het de afgelopen jaren is opgeschoven naar links.
Dat blijkt uit een onderzoek dat het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) zaterdag in Utrecht presenteert. In 2000 plaatsten vertegenwoordigers van ChristenUniekiesverenigingen zichzelf op een links-rechtsschaal tussen CDA en SGP in; anno 2009 zien ze zichzelf staan tussen PvdA en D66 enerzijds en CDA anderzijds.Het DNPP vroeg tijdens het oprichtingscongres van de ChristenUnie (CU) in 2000 naar de mening van de aanwezigen en deed dat tijdens een congres van de partij in het voorjaar van 2009 opnieuw.
De resultaten van het onderzoek staan in het boek ”Van de marge naar de macht. De ChristenUnie 2000-2010”, dat geschreven is onder verantwoordelijkheid van Joop Hippe en Gerrit Voerman.
ChristenUnieleider en vicepremier Rouvoet krijgt het vandaag aangeboden uit handen van de schrijvers. Dat gebeurt tijdens de viering van het tienjarig bestaan van de partij in het Beatrixtheater te Utrecht.
Een deel van de CU-achterban neemt negen jaar later ook in een aantal principiële en ethische kwesties een ander standpunt in. Dat komt onder meer tot uitdrukking in het antwoord op de vraag of de Drie Formulieren van Enigheid in de grondslag van de partij opgenomen moeten zijn. In 2000 vond 52 procent dat niet nodig, in 2009 was dat 69 procent.
Ook als het gaat om uitingen van homoseksualiteit in het openbaar zijn er aanzienlijke verschuivingen. Had in 2000 bijna 80 procent daar onoverkomelijke bezwaren tegen, in 2009 was dat ruim 50 procent.
In het oprichtingsjaar vond ruim 75 procent dat andere samenlevingsvormen dan het huwelijk wettelijk niet erkend mochten worden. Het percentage ChristenUniekaderleden dat het daarmee eens is, daalde tot 44 in 2009.
Zie ook puntkomma pag. 2 en 3: ”RPF zegevierde over GPV”.
refdag.nl voor actueel nieuws en foto’s van het ChristenUniecongres.