Loting voor geneeskunde verdwijnt
De loting voor de studie geneeskunde wordt afgeschaft. Minister Ronald Plasterk (Onderwijs) verwacht dat een nieuwe regeling al ingaat in het nieuwe studiejaar 2010-2011, kondigde hij vrijdag aan.
Hij laat de universiteiten vrij om te bepalen hoe zij studenten selecteren. Universiteiten kunnen dat nu al doen voor de helft van de beschikbare plaatsen. Het gemiddelde eindexamencijfer kan daarbij een rol spelen, naast een toelatingsgesprek en een motivatietoets. Studenten met een gemiddeld eindcijfer van 8 zullen volgens Plasterk nog steeds automatisch worden toegelaten.Verder kunnen aankomende studenten momenteel maximaal drie keer meeloten voor een studie geneeskunde. Er zijn volgens Plasterk echter niet zo veel mensen die het zo vaak proberen en daarom verdwijnt ook die regeling als het aan hem ligt.
De minister nam vrijdag in Den Haag een advies in ontvangst dat pleit voor afschaffing van de loting voor geneeskundestudenten in spe. De Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg (RVZ) stelt daarnaast voor om binnen vijf jaar ook af te zien van de numerus fixus, het vastgestelde aantal studenten voor een studierichting.
Plasterk noch zijn collega Ab Klink (CDA, Volksgezondheid), die het RVZ-advies ook in handen kreeg, wilde daarop reageren. „Daar zullen we nog hard op moeten kauwen", aldus de PvdA-bewindsman. Hij sprak van een grote stelselherziening. Want de raad beveelt aan om, als de numerus fixus verdwijnt, studenten voor een groot deel mee te laten betalen aan hun studie.
Momenteel studeren werkgroepen van ambtenaren op mogelijkheden om te bezuinigen, zoals op studiefinanciering. Uiterlijk 1 mei zijn de resultaten bekend, het kabinet is daarna aan zet. Een van de mogelijkheden is de invoering van een sociaal leenstelsel, waarbij afgestudeerden bijvoorbeeld terugbetalen afhankelijk van de hoogte van hun inkomen.
Klink staat huiverig tegenover het loslaten van de numerus fixus voor geneeskunde. Hij gelooft niet echt dat dat leidt tot een rem op de oplopende kosten van de gezondheidszorg. In België bestaat het systeem niet en zijn de medische uitgaven lager. In de Verenigde Staten leidt de onbeperkte instroom van medici volgens Klink tot een grotere zorgvraag en soms tot overbehandeling.