Cultuur & boeken

Wereld-vreemd

„Wel in de wereld, maar niet van de wereld.” Het is een bekende uitspraak, maar hoe breng je dat in de praktijk en doen we dat in de gereformeerde gezindte ook?

tekst dr. Johan Polder
28 January 2010 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 09:43

Over deze vragen schreef ds. A. C. Uitslag, predikant van de christelijke gereformeerde kerk te Urk, een confronterend boek, met de titel ”Thuis in de wereld!?”. Opdat we niet aan de wereld gelijkvormig zullen zijn, maar veranderd worden door hart­vernieuwende genade.„Verwacht niet te veel van dit boek”, schrijft de auteur bescheiden. „Het zal bepaald geen handboek zijn voor de reis door deze wereld. Zie het meer als een folder met wat tips voor onderweg.” Het is wel een dikke folder geworden van 163 pagina’s, waarin heel wat ter sprake wordt gebracht: woninginrichting, hebzucht, kleding, vrijetijdsbesteding, computers en mobieltjes.

Een bonte stoet van mensen uit reformatorische kring trekt voorbij: werkende moeders, rokende ouderlingen, eigen eer zoekende musici, roddelende gemeenteleden en te schaars geklede catechisanten. Het consumptiegedrag dringt ook de kerk binnen. „De prediking moet in hapklare brokken worden opgedist anders eten we het niet.” De auteur vreest een „verkleutering van het geloofsleven”, waarbij het beroep op de christelijke vrijheid wel erg wordt opgerekt. „Zo krijgt de wereldgelijkvormigheid voet aan de grond, bedekt onder een vroom verhaal.”

De veelheid aan onderwerpen geeft het boek een anekdotisch karakter, maar dat is beslist niet storend. Het is met vaart geschreven en door de aansprekende voorbeelden en rake formuleringen wordt de lezer keer op keer een spiegel voorgehouden. „Ik kan wel veel geld op de spaarbank hebben staan, maar wat heb ik eraan als ik bij God nog steeds in het rood sta?”

Het niet van de wereld zijn, is totaal iets anders dan zomaar je gewone leventje leiden in de veilige reformatorische zuil. Gaan wij ook niet op in de genotscultuur, al dan niet met een refosausje? Hebben wij in het moderne, haastige en jachtige leven nog wel genoeg tijd voor de zaken waar het werkelijk om gaat?

Waartoe voeden we onze kinderen op? „Dit is de belangrijkste ouderplicht: de kinderen voorbereiden voor de eeuwigheid. Waar het werken aan aardse successen vooropstaat, ontmaskert dit de wereldse gezindheid van ons hart.”

Ondanks het anekdotische karakter heeft het boek wel een duidelijke structuur. Ieder onderwerp wordt ingeleid met wat Bijbelse gegevens, waarna praktijkvoorbeelden en beschouwende gedeelten elkaar afwisselen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met gespreksvragen, stellingen en een toepasselijk citaat, waardoor het erg geschikt is om in kringverband te bespreken.

Soms komen daarbij ook geheel nieuwe onderwerpen ter sprake, zoals het geven van tienden. Ook een losse opmerking over de ”economie van het genoeg” heeft een verdere doordenking nodig. Hoe verhouden vreemdelingschap en rentmeesterschap zich tot elkaar?

Een christen zal nooit zijn thuis vinden in de wereld. Hij is pas thuis in de hemel. „De wereld is geen vakantieoord, maar een vluchtelingenkamp”, schrijft ds. Uitslag heel treffend. „Maar om van een ‘wereldburger’ een ‘hemelburger’ te kunnen worden, is waarachtige bekering nodig.” Alleen door het geloofsgezicht op Christus verliest de wereld zijn glans en worden wij een vreemdeling op aarde die zijn thuis elders heeft.

Thuis in de wereld!? Wereldgelijkvormigheid in de gereformeerde gezindte, ds. A. C. Uitslag; uitg. Den Hertog, Houten, 2009; ISBN 978 90 331 2227 9; 163 blz.; € 13,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer