Dode gevonden na instorting Luik
LUIK (ANP) – In de Belgische stad Luik is woensdag één dode gevonden onder het puin van een appartementsgebouw dat aan het begin van de dag was ingestort. Minstens drie mensen worden volgens de Vlaamse publieke omroep VRT nog vermist.
Woensdagmiddag haalde de brandweer een 13–jarig meisje levend onder het puin vandaan. Daarmee kwam het aantal gewonden op 21, van wie twee ernstig. Net voordat ’s ochtends het laatste deel van het gebouw instortte, wist de brandweer ook al een slachtoffer onder het puin vandaan te halen.In de nacht van dinsdag op woensdag was er even voor twee uur een grote explosie – vermoedelijk een gasexplosie – in het appartementsgebouw aan de Leopoldstraat in het centrum van Luik. Justitie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de ramp.
De Luikse burgemeester Willy Demeyer zei op een persconferentie dat er officieel twaalf mensen in het pand woonden, maar dat het onbekend was hoeveel mensen er werkelijk verbleven.
„De hoop bestaat nog altijd dat we de andere mensen levend zullen terugvinden”, aldus de Luikse brandweerofficier Jean–Marc Gilissen woensdagmiddag. Hij benadrukte dat de reddingswerkers hun werk voortzetten. Ze graven met hun handen en leggen de nodige voorzichtigheid aan de dag, omdat nog altijd het risico bestaat dat naburige gebouwen instorten. Ook worden er speurhonden ingezet.
De explosie heeft een enorme schade veroorzaakt in de omgeving van het gebouw. Erna werd een rampenplan afgekondigd en een crisiscentrum ingericht. Ook werd het centrum van Luik vrijwel geheel afgesloten voor al het verkeer.
Afgelopen weekend werd er in de buurt al een gaslucht gemeld. Maar de brandweer noch het gasbedrijf hebben toen iets gevonden, aldus burgemeester Demeyer.
De Luikse wethouder van Sociale Zaken Benoît Drèze zei dat er alles aan gedaan zou worden om de twintig tot dertig bewoners van het getroffen pand en omwonenden dakloos zijn geworden huisvesting te kunnen bieden. Een deel van hen werd direct na de explosie opgevangen in een kerk in de buurt.
De Belgische koning Albert II bracht ’s middags een bezoek aan Luik om de slachtoffers zijn medeleven te betuigen. Hij sprak ook met enkele hulpverleners.