Rabobank schroeft verwachtingen na redelijk jaar terug
Rabobank verwacht de komende tijd minder winst te maken. De coöperatieve onderneming gaat vanaf nu uit van een jaarlijkse winstgroei van 8 procent. Voorheen streefde Rabobank naar 12 procent.
„Dat is in de huidige slechte omstandigheden absoluut onhaalbaar”, zo stelde Rabobank-topman B. Heemskerk maandag bij de presentatie van de jaarcijfers.
De niet-beursgenoteerde bank schroeft de verwachting onder meer terug voor de eigen veiligheid. „We moeten onze mensen geen onmogelijke taak geven. Dan gaan ze gekke dingen doen om de gestelde doelen wel te halen. En daar hebben we onlangs nog de vervelende gevolgen van gezien”, aldus topman Heemskerk, die daarmee refereerde aan de val van supermarktconcern Ahold.
Critici wijzen bij de onregelmatigheden die bij Ahold onlangs naar buiten kwamen, op de prestatiedrang bij het bedrijf. Die zou managers bij het Amerikaanse dochterbedrijf US Foodservice tot fraude hebben gebracht. Ze boekten naar verluidt bonussen als winst om zo de resultaten kunstmatig op te poetsen.
Rabobank heeft ondanks de slechte omstandigheden een redelijk jaar achter de rug. Het bedrijf zag de nettowinst over 2002 met 4 procent stijgen tot 1,25 miljard euro. Bijzondere lasten hielden de winstgroei nog laag. Zonder die extra kosten groeide het resultaat zelfs met 10 procent.
De tegenvallers zaten vooral bij verzekeraar Interpolis. Door de koersval op de effectenbeurzen kwam de aandelenportefeuille van deze dochteronderneming op verlies te staan. Samen met verliezen op deelnemingen moest Rabobank daarom 252 miljoen euro opzij zetten, bijna 200 miljoen euro meer dan het jaar daarvoor.
De reserving voor kredietrisico’s liep met 20 miljoen euro op tot 500 miljoen euro. Rabobank is met vier andere banken betrokken bij het noodkrediet van 3,1 miljard euro voor Ahold. Hoe groot het aandeel van Rabo daarin is, wilde Heemskerk niet zeggen. Ook wilde hij niet zeggen welk risico zijn bank nog meer loopt bij het supermarktconcern.
Naast de koersval op de beurs had Interpolis ook operationeel een moeilijk jaar. De premie-omzet daalde 7 procent tot 3,6 miljard euro. De wijzigingen van het financiële regime voor lijfrentes en koopsompolissen trof de Rabobank hard. De premie-omzet in het levenbedrijf zakte 15 procent tot 2,4 miljard euro. De schadetak groeide 15 procent tot bijna 1,3 miljard euro. Voor 2003 verwacht Rabobank een lichte toename, vooral bij schade.
De kredietverlening steeg met 8 procent tot 212 miljard euro. Vooral de markt voor woninghypotheken draaide goed. Particulieren leenden circa 12 procent meer geld. Rabobank heeft naar eigen zeggen een marktaandeel van 24 procent. Sparen en dan vooral internetsparen bleek vorig jaar erg succesvol. Door het slechte beursklimaat en de onzekere economie kiezen mensen weer voor het veilige sparen. Het totale spaargeld liep met 5 procent op tot 66 miljard euro.
Het beheerd vermogen van de Rabobank daalde echter 14 procent tot 153 miljard euro. De beleggingsportefeuille van de bank zelf nam 15 procent af tot 51 miljard euro en het voor klanten beheerde vermogen daalde 14 procent tot 102 miljard euro. „We mogen ons spekkoper noemen met zo’n daling. We hebben gelukkig maar een klein deel in aandelen zitten”, aldus Heemskerk. Ook overnames van Robeco dempten de daling omdat ze nieuw vermogen binnenbrachten.
In het jaar 2002 zag de Rabobank het aantal beleggingsorders met 6 procent afnemen tot 2,9 miljoen. Het aantal internetorders nam 40 procent toe. Rabobank nam aan het einde van vorig jaar de internetaandelenhandelaar Alex over van Dexia Bank Nederland.
Voor topman Heemskerk waren het de eerste jaarcijfers sinds hij op 1 december in functie kwam. Hij kwam maandag niet met grote plannen voor de toekomst. Wel wist hij te vertellen wat er niet gaat gebeuren. Een beursgang is de komende jaren niet aan de orde, net als een fusie met een Duitse of Franse coöperatieve bank. „Er zijn weinig voordelen in samengaan met andere Europese banken”, stelde Heemskerk. Hij verwachtte de komende jaren sowieso geen ’fusiegeweld’ in Europa.