Buitenland

Zware kritiek op hulp bij zelfdoding Duitsland

Opnieuw is in Duitsland heftige kritiek gerezen op initiatieven om hulp bij zelf­doding te laten inburgeren.

26 January 2010 12:00Gewijzigd op 14 November 2020 09:42

Uit alle hoeken en gaten van de Duitse samenleving is gereageerd op de oprichting van de vereniging ”Sterbehilfe Deutschland” door dr. Roger Kusch, voormalig CDU-justitieminister in de stadsdeelstaat Hamburg.Twee jaar geleden kwam Kusch in het nieuws met een zelfdodingsmachine en met filmpjes waarop hij laat zien hoe hij mensen begeleidt bij zelfmoord.

Hoewel Kusch vorig jaar zou stoppen met zijn campagne, presenteerde hij vorige week een nieuwe vereniging. Hij stelde een wachtlijst te hebben „met twintig tot dertig mensen.”

Het doel van de vereniging is „niet het leven, maar het sterven te verkorten.” Ook kunnen echtparen zich bij de vereniging melden om gezamenlijk te sterven.

De bond van Duitse artsen (Ärztekammer) kwam gisteren met een veroordelende verklaring. „Het is cynisch en afstotelijk een wachtlijst voor zelfmoord samen te stellen”, aldus voorzitter Jörg-Dietrich Hoppe. De artsen vragen om een verbod op zulke verenigingen.

Ook de Duitse hospicestichting eist actie van de regering. „Je mag geen dood in de Gouden Gids tegenkomen”, aldus directeur Eugen Brysch.

De twee grote kerken in Duitsland, de protestantse en de rooms-katholieke, hebben zich eveneens afkeurend uitsproken over het initiatief. „Ons uitgangspunt is mensen te begeleiden en waardig te laten sterven”, aldus de Hamburgse protestantse leider Matthias Bohl. „De dood van een mens mag niet door mensenhand geschieden.”

In Duitsland liggen euthanasie en hulp bij zelfdoding extreem gevoelig. Het herinnert aan het Derde Rijk, waar het vermoorden van tienduizenden gehandicapten ”euthanasie” werd genoemd. Het Nederlandse begrip ”actieve euthanasie” wordt in het Duitsland ”stervenshulp” (Sterbehilfe) genoemd.

Hoewel Kusch zijn vereniging Sterbehilfe Deutschland noemt, biedt hij alleen hulp bij zelf­doding aan. Zolang het maar niet op een commerciële manier wordt gedaan, is dit niet strafbaar.

Het voorbeeld van Kusch zijn de twee zelfdodingsverenigingen in Zwitserland, Dignitas en Exit. Pogingen om deze buiten de wet te plaatsen, zijn tot nu toe mislukt.

De christelijk-liberale regering van Duitsland werkt ook aan een wettelijk verbod. Maar er is nog discussie over of dit alleen de commerciële variant moet betreffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer