Politiek

Jarig

Haalt Balkenende IV de eindstreep? Die vraag wordt links en rechts in politiek Den Haag steeds vaker gesteld. In de eerste week na het kerstreces rolde de coalitie over straat over het Irakrapport van de commissie-Davids. Vorige week moesten Balkenende en Bos in de Kamer verantwoording afleggen over de wenselijkheid van het al dan niet invoeren van een 60 procentstarief in de inkomstenbelasting. Bovendien legde CDA-kroonprins minister Eurlings van Verkeer een bommetje onder de kilometerheffing, het lievelingetje van PvdA en ChristenUnie.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdrage: Kees de Groot
25 January 2010 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 09:41

Opmerkelijk dat de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer, Schuurman, zaterdag in het Nederlands Dagblad ook zijn twijfels uitte over het voortbestaan van het kabinet. Volgens hem zijn er vier hoofdpijndossiers voor het kabinet: Uruzgan, Irak, de bankencrisis en de bezuinigingen.Het gerommel in de coalitie wordt meestal toegeschreven aan de PvdA. Die staat immers laag in peilingen en heeft behoefte aan aandacht. Toch heeft ook Balkenende zo zijn eigen agenda. Hij heeft de afgelopen weken onomwonden zijn visie gegeven op het rapport van de commissie-Davids en de onwenselijkheid van een hoger toptarief.

Dat kunnen geen bedrijfs­ongevalletjes zijn. De CDA-leider regeert liever over rechts dan over links, zo bleek de achterliggende formaties. En met een grote bezuinigingsoperatie in het vooruitzicht, zou het zomaar kunnen dat hij die liever over rechts dan over links uitvoert. Links blinkt immers nooit uit in bereidheid tot snijden.

En de dreumes van de coalitie? Die speelt een bemiddelende rol. Vrijdag trakteerde Rouvoet tijdens de kabinetsvergadering op taart. Zijn partij bestaat tien jaar. De traktatie zal ongetwijfeld bijgedragen hebben aan een gezellige sfeer, maar de CU-voorman zal als geen ander beseffen dat de coalitie als geheel nog lang niet jarig is.


Verkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen werpen hun schaduwen vooruit. De partijen gaven hun startschot voor hun campagnes. Hoewel het gaat om lokale verkiezingen, kunnen de partijen het niet laten om hun landelijke kopstukken in te zetten. En die kunnen helaas maar op één plaats tegelijk zijn.

Het CDA heeft daar wat op gevonden. Verschillende lokale afdelingen kregen de afgelopen week Balkenendepoppen. De plaatselijke campagnevoerders vinden dat een prima manier om contact te leggen met mensen. En kiezers vinden het ludiek om met de premier op de foto te gaan.

De VVD ontsnapt er evenmin aan om de landelijke politiek de boventoon te laten voeren bij de verkiezingen voor de gemeenteraden. Kamerlid Teeven, rechtsgeoriënteerd ex-officier van justitie en oud-lijsttrekker van Leefbaar Nederland, trekt er gedurende deze campagne maar liefst zo’n 25 keer opuit om kiezers te werven. Dat moet geen enkel probleem zijn. Wilders doet alleen in Den Haag en Almere mee, dus de rechtse kiezers liggen voor het oprapen. Maar toch kan ook Teeven niet overal komen. Wellicht kunnen ze bij de liberalen ook een pop maken…

GV


Progressief

De SGP-jongeren „bepleiten een christelijk-conservatieve politiek; dat staat tegenover links of liberaal progressief.” Aan helderheid laat die positiebepaling in hun manifest ”Kernideeën” niet te wensen over.

De jongeren beroepen zich daarbij zelfs op de Heere Jezus. „Jezus’ optreden kan niet worden gebruikt om allerlei politiek revolutionaire idealen te ondersteunen. Zijn optreden was theologisch gezien radicaal, maar politiek gezien conservatief. Hij onderstreepte duidelijk de waarde en de Oorsprong van het gezag: God.”

De SGP-Kamerleden zijn echter een beetje huiverig voor de term ”conservatief”. Partijleider Van der Vlies zei ruim een week geleden in Barneveld dat hij het liever houdt bij ”christelijk”, zonder toevoegingen.

Zijn opvolger, Van der Staaij, hield de SGP-jongeren vrijdagavond in Middelharnis voor dat een term als conservatisme „het sterkst is als die ook verduidelijking oplevert.” Probleem met conservatisme is echter dat niet in één oogopslag helder is wat daarmee wordt bedoeld.

De grondlegger van christelijke politiek in Nederland, Groen van Prinsterer, noemde conservatisme ooit „de grootste vijand” van datgene wat hij beoogde, aldus dr. H. Klink –hervormd predikant in Hoornaar– op dezelfde bijeenkomst.

Zo kwam de avond precies in de sfeer die de organisatie had willen voorkomen, namelijk een discussie over de term conservatief. Ds. Klink (inderdaad, de broer van de minister) was van tevoren door een van de SGP-jongeren gebeld met de mededeling dat zij geen strijd in de partij willen ontketenen over conservatisme.

Het mocht weinig baten. Van der Staaij prikkelde de SGP-jongeren nog het sterkst. De SGP heeft weliswaar conservatieve kanten, citeerde hij oud-partijleider ds. Abma, maar is ook progressief. Abma beriep zich daarbij op de apostel Paulus: „Vergetende hetgeen achter is, en strekkende mij tot hetgeen voor is, jaag ik naar het wit, tot de prijs der roeping Gods, die van boven is in Christus Jezus.”

KdG


Agenda

De Tweede Kamer debatteert deze week diverse malen over onderwerpen die te maken hebben met de actualiteit. Premier Balkenende moet dinsdag verantwoorden waarom hij heeft aangedrongen op afzwakking van het Europees natuur­beschermingsbeleid. Woensdag is er een spoeddebat over Q-koorts en donderdag een over de situatie van paarden, herten en runderen in de Oostvaardersplassen en de Kennemerduinen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer