Euthanasievoorstel in Schotland gepresenteerd
In het Schotse parlement is woensdag door onafhankelijk parlementslid Margo McDonald een wetsvoorstel gepresenteerd om hulp bij euthanasie te legaliseren.
Klik hier voor het wetsvoorstel en de toelichting.Stervenshulp is wettelijk verboden in Schotland. Mensen met een ernstige handicap of met een terminale ziekte kunnen door het voorstel op „een waardige manier” thuis overlijden, aldus McDonald. Het voorstel wordt eerst op commissieniveau bediscussieerd, voordat het parlement zich erover zal buigen. Als het voorstel aangenomen wordt, is Schotland het eerste land binnen het Verenigd Koninkrijk dat hulp bij euthanasie toestaat.
Een soortgelijk wetsvoorstel van McDonald passeerde in 2008 ook het parlement, maar haalde het niet. Ze hoopte nu de vrijheid te krijgen om haar leven te beëindigen als haar conditie zienderogen achteruit zal gaan. Ze heeft de ziekte Parkinson.
De openbare aanklager in Engeland heeft afgelopen jaar regels opgesteld over rechtsvervolging bij hulp bij euthanasie. Als een vriend of goede bekende uit medeleven de patiënt helpt bij overlijden, en het kan duidelijk gemaakt worden dat geen financiële motieven in het geding zijn, is de kans op vervolging klein. De procureur-generaal in Schotland heeft ook die uitzondering bestempelt als onwettig.
In het voorstel worden voorwaarden gesteld aan de patiënt, de arts en de getuigen. Zo moeten twee aanvragen worden ingediend voor levensbeëindiging bij een medisch bevoegde en onafhankelijke arts. De patiënt moet zestien jaar of ouder zijn, openstaan voor medisch onderzoek en een ziekteverleden en doktersbehandelingen van minstens anderhalf jaar hebben. Dat laatste voorkomt zogenaamde euthanasiereizen naar Schotland. Ook moet hij bij volle verstand op moment van ondertekenen van de aanvragen. De aanvraag moeten worden getekend door de patiënt en twee getuigen, die moeten voldoen aan enkele eisen.
Schotse pro-lifeorganisaties hebben sterk afwijzend gereageerd op het voorstel.