Kerk & religie

Data zaak-Zeewolde

De zaak-Zeewolde speelt sinds februari 2001. En nog is het niet zeker dat de zaak, waarin het gerechtshof in Arnhem dinsdag uitspraak deed, ten einde is: mogelijk wordt het proces voortgezet bij de Hoge Raad. Enkele momenten op een rij.

Kerkredactie
20 January 2010 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 09:39
De zaak-Zeewolde speelt sinds februari 2001. Foto ANP
De zaak-Zeewolde speelt sinds februari 2001. Foto ANP

15 september 1995: De christelijke gereformeerde kerk in Zeewolde wordt officieel geïnstitueerd; ds. H. R. H. A. de Boer wordt er predikant.2000-2001: De problemen in de gemeente nemen toe. Twee echtparen schrijven een brief naar de classis Amersfoort waarin zij kritiek uiten op het functioneren van hun predikant en enkele kerkenraadsleden.

28 maart 2001: De classis benoemt een commissie die als doel heeft de eenheid in de gemeente te herstellen, de kerkenraad naar behoren te laten functioneren en de predikant te begeleiden.

17 oktober 2001: De classis ontheft de kerkenraad van Zeewolde uit het ambt; ds. De Boer –die zich ziek heeft gemeld– wordt tijdelijk ontheven van alle ambtelijke dienst in en buiten Zeewolde.

18 november 2001: In de gemeente wordt een kanselboodschap voorgelezen. Daarin meldt de classis onder andere dat de particuliere synode is gevraagd vervroegd bijeen te komen en dat ds. De Boer een kort geding tegen de classis heeft laten aanspannen.

9 januari 2002: De classis besluit ds. De Boer te schorsen. „Kort gezegd waren de door de classis opgegeven redenen hiervoor gelegen deels in het persoonlijk optreden van De Boer en deels in financieel wanbeleid.”

1 februari 2002: De voorzieningenrechter in Zwolle spreekt uit dat de schorsing onmiddellijk moet worden opgeheven. De classis verzoekt de predikant voorlopig af te zien van alle werkzaamheden.

2 april 2003: De classis schorst ds. De Boer opnieuw.

2 juli 2003: De classis ontzet ds. De Boer uit het ambt van dienaar des Woords.

2 februari 2005: De kantonrechter van Lelystad spreekt onder andere uit dat ds. De Boer ten onrechte is „ontslagen.” Eerder had De Boer een appel bij de generale synode van de CGK ingetrokken omdat hij geen enkel vertrouwen meer had in de kerkelijke rechtsgang. Na de uitspraak van de kantonrechter gaan beide partijen in hoger beroep.

19 januari 2009: Het gerechtshof in Arnhem spreekt uit dat De Boer eerst de kerkelijke rechtsgang (helemaal) had moeten doorlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer