„Biotechnologie dwingt overheid tot keuzes”
Nederland zal hoe dan ook de gevolgen ondervinden van internationale en snelle ontwikkelingen in de biotechnologie. Die dwingen de overheid tot keuzes maken.
Dat schrijft de Commissie Genetische Modificatie (Cogem) in haar dinsdag gepresenteerde ”Trendanalyse biotechnologie 2009”.In het tweejaarlijks verschijnende document signaleert Cogem vijf trends met bijbehorende dilemma’s. Biotechnologie kan, ten eerste, helpen ziektes vroeg op te sporen. Maar wat moet je met die kennis als er nog geen medicijnen voor de ziektes zijn?
Cogem stelt vervolgens dat stamceltherapie en gentherapie kunnen helpen om zelfs ernstig zieke mensen van hun kwaal te genezen. Tegelijkertijd kan de overheid niet voor iedereen dergelijke dure behandelingen gaan helpen bekostigen.
Ten derde signaleert Cogem dat biobrandstoffen de afhankelijkheid van olie verminderen. Daar staat tegenover dat die alleen in productie kunnen worden genomen na aanzienlijke investeringen door grote bedrijven.
Genetisch aangepaste planten zijn wereldwijd sterk in opmars, constateert Cogem ten vierde. De EU houdt daar de rem nog op, maar zal dat niet lang kunnen volhouden.
Ook het klonen van dieren wordt steeds belangrijker. Nederland verbiedt dat, maar kan import niet meer voorkomen.