Rotterdamse politie: aangifte doen moet
Politieagenten die mensen afraden om ergens aangifte van te doen, zitten fout. „Die collega geeft dan het verkeerde advies”, zo zegt een woordvoerder van de Rotterdamse politie in reactie op een onderzoek van de Rotterdamse PvdA.
De PvdA riep in december van het vorig jaar Rotterdammers op om hun (negatieve) ervaringen met de politie bij de partij te melden. Aanleiding voor het onderzoek was dat de PvdA meende dat er een groot verschil zat tussen uitlatingen van burgemeester Opstelten dat elke aangifte de aandacht krijgt die hij verdient, en de ervaringen van inwoners.
Op de oproep van de PvdA kwamen 35 reacties. Daaruit kwam vooral naar voren dat nogal eens wordt afgeraden om aangifte te doen. De aangifte zou geen zin hebben (bijvoorbeeld fietsendiefstal), of gevaarlijk zijn voor de aangever omdat de dader dan achter zijn naam zou komen.
Politie, Openbaar Ministerie en gemeente gaan over het aangiftebeleid praten in het komende overleg dinsdag, aldus een woordvoerder van de gemeente. Daar zal ook gesproken worden over andere manieren van aangifte doen voor mensen die bang zijn.
Anoniem aangifte doen in Nederland kan niet, maar iemand kan bijvoorbeeld wel ervoor kiezen om als adres een politiebureau te kiezen, zo zegt een woordvoerder van het college van procureurs-generaal. Alleen in heel bijzondere levensbedreigende omstandigheden kan een officier van justitie een rechter vragen om anonimiteit van de aangever.
Maar ook de gestolen fietsen wil de korpsleiding wel weten, aldus de woordvoerder. „Misschien kun je die niet terugvinden, maar als uit een gebied opeens veel aangiften komen, kun je misschien pro-actiever optreden, oftewel gewoon op de loer gaan liggen”, zo zegt de woordvoerder.
Alle aangiften zijn kortom van belang om een goed beeld te krijgen van de veiligheidssituatie in een bepaalde wijk. Om aangifte doen te vergemakkelijken kan dat in Rotetrdam tegenwoordig ook per e-mail en telefonisch.