Cultuur & boeken

Maanlicht

Adoptiekinderen hebben meestal veel vragen. Ze willen bijvoorbeeld weten waarom ze zijn afgestaan en of ze op hun bio­logische familie lijken. Ook Wieke uit het boek ”Maanlicht”, uitgegeven in de serie ”Buitenbeentjes” over kinderen die moeite hebben met hun ‘anders’ zijn, loopt met die vragen.

tekst Annette van der Plas
18 January 2010 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 09:38

Wieke voelt zich een tweedehands kind. Ze komt uit India en heeft als baby in een kindertehuis gewoond. Erover praten vindt ze moeilijk, omdat ze het idee heeft dat niemand haar begrijpt, zelfs haar ouders niet.Totdat ze op het schoolkamp Carlos tegenkomt. Hij is ook geadopteerd en ze verwacht dat hij dezelfde vragen heeft als zij. Ze mailt hem, maar is erg teleurgesteld als ze een nietszeggend mailtje terugkrijgt. Waarom is Carlos zo afstandelijk? Als ze bij haar oma logeert, ontdekt ze dat Carlos vlakbij woont. Samen met haar vriendin Corine belt ze bij zijn huis aan en ziet hem achter het raam. Toch zegt zijn onaardige zus dat hij niet thuis is en stuurt ze hen weg. Wat is hier aan de hand?

”Maanlicht” laat op een mooie manier zien hoe een twaalfjarig meisje worstelt met haar adoptie. Ze schrijft een brief naar het kinder­tehuis om meer informatie te krijgen over haar babytijd, maar komt niet te weten wat er precies is gebeurd. Dat zal ze moeten aanvaarden. De auteur betrekt hierbij het christelijke geloof op een natuurlijke manier.

Soms is het verhaal wat te beschrijvend, waardoor het moeilijk is om er echt in te duiken. Ondanks deze kanttekening is ”Maanlicht” een boek met een interessant thema dat veel tieners zal aanspreken.

Maanlicht, Frans van Houwelingen;

uitg. Callenbach, Kampen, 2009; ISBN 978 90 2661 693 8; 95 blz; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer