De junior bèta-canon
Kinderen op avontuur laten gaan in „de boeiende wereld van de bètawetenschap.” Het doel van de vijf luister-cd’s die ”De junior bèta-canon” heten is prachtig – en avontuur bieden ze zeker. Vraag is alleen of elke ouder zijn kind zelfstandig op onderzoek wil laten gaan met deze cd’s.
Leidraad zijn de vijftig onderwerpen van de zogenaamde bètacanon, samengesteld door acht hoogleraren. De auteurs van deze juniorvariant werkten daaraan mee.Elk thema begint met een verslag van de „razende reporter.” Hij gaat op bezoek bij Marie Mestkever (Ecosysteem). Of hij belandt in de maag van een schoolkind, waar een enzym hem vertelt net te zijn gebeld door zijn „neef speekselenzym” en te zijn gewaarschuwd voor „enorme bananenbrokken” die straks naar beneden zullen komen (Enzymen). Na zo’n reportage volgt een serieuzer deel.
Enige begeleiding door de ouders is –afhankelijk van de mate waarin iemand zijn kind de confrontatie laat aangaan– zinvol. Enerzijds wordt de evolutie nadrukkelijk een „theorie” en „verhaal” genoemd, anderzijds komen zinsneden als „200 miljoen jaar na de oerknal” meer dan eens voor. Ook de naam van echtpaar Adam en Eva Stam, bij het onderwerp ”Seks”, is nogal ongelukkig gekozen. Zij wil een baby, hij heeft „zin in seks.”
Knap dat deze cd’s zoiets als entropie op kinderniveau kunnen brengen. Leuk voor weetgierige tienplussers. Maar ook handig voor ouders die lastige vragen van hun kroost niet altijd weten te beantwoorden.
De junior bèta-canon. De belangrijkste onderwerpen uit de wetenschap voor kinderen, Robbert Dijkgraaf, Louise Fresco en Bas Haring; uitg. Luisterwijs, Diemen, 2009; ISBN 978 90 899 3020 0; 5 cd’s; € 14,95.
<File v-if="article['files'] && article['files'][0]" :file="article['files'][0]" />