Consument

iPhone apps

Er zijn er meer dan 100.000, van die kleine programmaatjes voor op de iPhone en de iPod. Deze zogenaamde apps, applicaties, zijn razend populair. Tot begin dit jaar zijn er al meer dan 3 miljard gedownload, aldus fabrikant Apple. Sommige zijn gratis, anderen niet.

15 January 2010 15:23Gewijzigd op 14 November 2020 09:37
Er zijn er meer dan 100.000, van die kleine programmaatjes voor op de iPhone en de iPod. Foto EPA
Er zijn er meer dan 100.000, van die kleine programmaatjes voor op de iPhone en de iPod. Foto EPA

Maar als ik ergens de bomen door het bos niet meer zie, is het in de verzamelbak van apps, de Appstore, van de iPhone. Welke app is de moeite waard en welke niet? Moet ik er geld aan uitgeven of zijn de gratis programmaatjes prima? Na wat zoek- en speurwerk kom ik heel wat handige applicaties tegen. Mijn voorkeurlijstje.Veel van de apps zijn spelletjes. En het grootste deel interesseert me niets. Maar sommige zijn best aardig. ISjoel bijvoorbeeld. Door met m’n vinger te schuiven, vliegen de sjoelstenen over het scherm. Of Unblock Me Free, een echt denkspelletje. Allerlei blokken versperren de uitgang voor het rode blokje. Wat slim schuiven maakt de opening vrij. Een beetje verslavend is deze game wel. Niet te veel tijd insteken dus.

Onder het kopje ”diensten” biedt Apple vooral handige apps. Zo kan ik met de app Openingstijden precies zien welke winkel tot hoe laat open is. Altijd makkelijk als boodschappen doen op de valreep moet gebeuren. Ook om voordelig boodschappen te kunnen doen –en daar ben ik vóór– is er een applicatie: Supermarkt+. Dit programmaatje vertelt me bij welke supermarkt een product het goedkoopst of in de aanbieding is.

Ook handig is de Free Wi-Fi Finder. Deze app zoekt naar de dichtstbijzijnde wifi-hotspot, waar gratis internetten mogelijk is.

Voor de reiziger zijn er tal van goede apps. De TomTom bijvoorbeeld. Die is nu ook beschikbaar voor de iPhone. De app TomTom West Europa kost wel 99,99 euro. Maar dat is nog altijd flink goedkoper dan het navigatiesysteem dat ik twee jaar geleden kocht. Nog een paar onderwegtips: MyTraffic en ANWB Verkeer. Ideale hulpjes om files te vermijden.

Er zijn niet alleen handige, makkelijke en leuke apps. Sommige zijn erg waardevol. Zo is voor 1,59 euro de Bijbel in Statenvertaling te koop. Het bedrijf Olive Tree heeft verschillende interessante apps gemaakt. Zo is de Bijbel in de grondtalen er te vinden, inclusief woordenboeken. Ook niet duur: de complete Bijbelverklaring van Matthew Henry in het Engels voor 0,79 euro.

De applicaties in de Appstore zijn allemaal door Apple goedgekeurd. Een alternatief voor de Appstore is Cydia. Cydia werkt ongeveer zoals de Appstore, met eenzelfde verzameling downloadbare programaatjes, overigens vaak exemplaren die door Apple zijn afgekeurd. Alleen kan ik pas in Cydia nadat ik de iPhone kraak. En dat ben ik niet van plan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer