Diepe betekenis van de doop
Het is een lovenswaardig initiatief van uitgeverij Den Hertog en de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten (JBGG) om speciaal voor tieners een boekje over de betekenis van de doop te laten verschijnen.
Niet alleen omdat uitgerekend tieners tegen de grote verscheidenheid aan doopopvattingen aanlopen, maar vooral omdat in de tienerjaren geestelijke beslissingen van groot gewicht vallen. In hun zoektocht naar een solide en waarachtig fundament is het een rijke zaak en een grote taak hen te wijzen op de vastheid van Gods verbond, zoals dat betekend en verzegeld is in onze doop.In (te) kort bestek komt in ”Gedoopt” van ds. W. Harinck eigenlijk alles aan de orde: de vragen rond de overdoop, overschatting en onderschatting van de doop, de noodzaak van geloof, bekering en wedergeboorte, de zekerheid van al wat God beloofd heeft. Het doet goed dat de kinderdoop vanuit de Bijbelse grondlijnen wordt onderbouwd: de lijn Abram-verbond-besnijdenis wordt nieuwtestamentisch doorgetrokken.
Toch voel je de auteur worstelen met het dogmatische spanningsveld waarin de doop zich bevindt. Enerzijds schrijft hij dat de Heere in de doop een ieder welmenend roept tot Christus, anderzijds maakt hij, volgens de kerkelijke lijn, het voorbehoud van de verkiezing. Opvallend zijn daarom de vele modale werkwoorden die gebruikt worden om de persoonlijke betekenis van de doop te omschrijven: de Heere kan en wil.
Deze modale werkwoorden zijn nagenoeg vreemd aan ons doopformulier en aan onze belijdenissen. Dat komt onder meer omdat onze formulieren en belijdenissen geloofstaal spreken. Is dat ook niet de taal die de Heilige Geest onze tieners leert spreken als Hij hun de rijkdommen van Christus laat zien? Wordt onze verbondsleer anders toch niet een voorwaardelijke verbondsleer?
Deze spanning blijft tot in de laatste zinnen van het boekje staan: „Maak van je doop geen rustgrond en ook geen zandgrond, maar een pleitgrond. Niet de doop maakt je zalig, maar alleen het geloof in Jezus Christus redt je van de dood. Dat is wat de doop laat zien: het doopwater toont de noodzaak van de vergeving en roept tot een nieuw leven.”
Naast het woordje ”noodzaak” mag voluit het woordje ”belofte” worden geschreven. Werp de tieners maar op Christus! Anders zullen ze de gronden van hun zaligheid en zekerheid in zichzelf gaan zoeken. Als tieners door middel van dit boekje Christus leren kennen tot zaligheid, zal ik mét de auteur meer dan dankbaar zijn.
Gedoopt, ds. W. Harinck,uitg. Den Hertog, Houten, 2009, ISBN 978 90 331 2235 ; 96 blz.; € 9,90.