Hulp Haïti moeizaam op gang
Haïti rouwt. Drie dagen na de zware aardbeving is het nog altijd onduidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen. Ondertussen komt de hulpverlening, tot grote ergernis van de Haïtianen, zeer moeizaam op gang.
Zo’n 3 miljoen mensen zijn gewond of dakloos geraakt door de aardbeving van afgelopen dinsdag.Velen zitten nog vast onder het puin van tienduizenden ingestorte gebouwen. Overlevenden proberen met blote handen en mokers om hulp schreeuwende mensen onder het puin vandaan te halen.
De straten van de hoofdstad Port-au-Prince liggen bezaaid met dode lichamen. Vrachtwagens volgeladen met doden rijden naar een ziekenhuis in de stad. Volgens de directeur van de medische instelling liggen er inmiddels ongeveer 1500 lichamen opgestapeld buiten het mortuarium.
„De levenden slapen tussen de doden”, meldt een verslaggever van de Britse nieuwszender BBC. „Het is een horrorverhaal”, vertelt een ooggetuige.
Telefoontjes van slachtoffers naar de hulpdiensten komen niet door, omdat het systeem dat telefoonnetwerken verbindt, is uitgevallen. Vooral via internet worden veel berichten en beelden de wereld in gestuurd door allerlei mensen ter plaatse.
De massaal aangeboden internationale hulp begint langzaam het getroffen gebied te bereiken. Vanuit de hele wereld worden teams met reddingswerkers, speurhonden, medicijnen, voedsel, drinkwater en materieel gestuurd.
Het vliegveld van Haïti is echter overvol, waardoor veel vluchten naar de hoofdstad Port-au-Prince tijdelijk worden geweerd. Hierdoor loopt de hulptoevoer vertraging op.
Het Amerikaanse ministerie van Defensie stuurt een vliegdekschip en drie andere marineschepen met enkele duizenden militairen om te helpen bij de reddingswerkzaamheden. President Obama heeft verder 100 miljoen dollar toegezegd.
De eerste internationale reddingsteams die het land hebben bereikt, kunnen nauwelijks hun weg vinden in de gigantische ravage. Medewerkers van hulporganisaties spreken van een race tegen de klok.
Medische teams van Artsen zonder Grenzen behandelen gewonden in tenten op terreinen bij beschadigde ziekenhuizen. Patiënten kampen met botbreuken, hoofdwonden en andere ernstige verwondingen.
De situatie in de hoofdstad wordt ondertussen grimmiger. Veel Haïtianen zijn woedend over de in hun ogen gebrekkige hulpverlening. Haïtianen struinen de straten af op zoek naar water en voedsel. „Geld is nu niets waard, water is het betalingsmiddel”, zegt een buitenlandse hulpmedewerker.