Alcoholslot mogelijk ook in touringcar
Touringcars en schoolbussen worden mogelijk uitgerust met een alcoholslot. Verkeersminister Eurlings staat positief tegenover zo’n maatregel, maar wel op vrijwillige basis.
Hij sprak donderdag in de Tweede Kamer. Die steunt met overgrote meerderheid de verplichte invoering van het slot voor gewone automobilisten die met een flinke slok op zijn betrapt. De SGP zou graag zien dat het slot net als in Finland, Spanje en Frankrijk standaard in touringcars en schoolbussen wordt geïnstalleerd.Eurlings zei dat hij eerst ervaring wil opdoen met het slot en vooral veelplegers en zware drinkers wil aanpakken. Chauffeurs van schoolbussen en touringcars zijn volgens hem „doordesemd van verantwoordelijkheidsbesef”. Maar een alcoholslot in zulke bussen biedt extra zekerheid en kan commercieel aantrekkelijk zijn, stelde de minister. Hij wil bekijken op welke manier hij de installatie kan stimuleren.
Jaarlijks komen naar schatting tweehonderd mensen om bij ongelukken waarbij alcohol in het spel is. Volgens onderzoeken zou met de invoering van het slot dat aantal met tien tot 35 kunnen zakken.
Het slot, dat volgens Eurlings waarschijnlijk begin 2011 wordt ingevoerd, is verplicht voor alcoholovertreders die met 1,3 promille of meer worden betrapt. Voor veelplegers ligt de lat al op 0,8 promille en voor beginnende bestuurders is dat 1 promille.
Het alcoholslot werkt als een startonderbreker. Om een auto te kunnen starten, moet de bestuurder eerst een blaastest doen. Alcomobilisten zitten twee jaar vast aan het slot. Gaat hij of zij in die tijd opnieuw in de fout, dan kan de periode telkens met een half jaar worden verlengd.
Als enige keerde VVD–Kamerlid Aptroot zich tegen invoering van het slot omdat het fraudegevoelig zou zijn. Hij opperde als alternatief het intrekken van het rijbewijs voor automobilisten die binnen tien jaar twee keer zijn betrapt met teveel drank achter de kiezen.
CDA en PvdA eisten dat de grens voor een medische behandeling op 1,8 promille blijft, in plaats van te verhogen tot 2,1 promille. De regeringspartijen zijn ertegen dat anders alcoholverslaafden via het alcoholslotprogramma aan het verkeer kunnen blijven deelnemen. Eurlings zegde toe de grens op 1,8 promille voorlopig te handhaven hangende nader onderzoek.