Nog geen fiscale deal van EU met Zwitsers
Onderhandelingen tussen de EU en Zwitserland hebben nog niet geleid tot definitieve overeenstemming over de invoering van een bronheffing op rente in het Alpenland.
In januari werd een principe-akkoord over dit slepende dossier bereikt. Donderdag probeerde Europees commissaris Bolkestein (Interne Markt en Fiscale Zaken) in een bespreking met de Zwitserse minister van Financiën, Villiger, de details te regelen. Het beraad leverde echter niet het beoogde resultaat op. Volgens een woordvoerder in Brussel zijn wel vorderingen geboekt, maar bleef een alomvattende deal uit.
De autoriteiten in Bern verlangen een tegenprestatie voor medewerking aan de strijd tegen de belastingontduiking door EU-ingezetenen die over tegoeden beschikken bij banken op hun grondgebied. Zij willen een toezegging voor een gunstige fiscale behandeling binnen de Unie van onderlinge dividenden, royalty’s, rente en andere betalingen tussen dochterbedrijven van Zwitserse ondernemingen. „Dat lijkt ons een faire prijs”, benadrukte Villiger.
Met zes lidstaten bestaan over zo’n aantrekkelijk regime al bilaterale afspraken. Zwitserland eist nu uitbreiding ervan tot de gehele EU. Frankrijk, Italië en Spanje wijzen echter een dergelijke tegemoetkoming af. Met name laatstgenoemd land meent dat de budgettaire kosten te hoog zijn. Tijdens een vergadering van de vijftien ministers van Financiën zou vandaag worden geprobeerd de drie tegenstanders over te halen. Eventueel zal er op 19 maart een extra overleg van de bewindspersonen plaatsvinden.
Het ligt in de bedoeling dat vanaf 2004 Zwitserland namens de belastingdiensten in de EU een bepaald percentage inhoudt op uitgekeerde interest. Het Alpenland is niet van plan zijn bankgeheim op te heffen en zal alleen in uitzonderlijke situaties inlichtingen verstrekken over spaarders.