Economie

Besparen energie mogelijk bij kou

Het gasverbruik is door het koude winterweer de afgelopen weken flink gestegen in de Nederlandse huishoudens. Toch kan er ook nog op energie worden bespaard. Dit kan al snel enkele tientjes tot meer dan 100 euro op jaarbasis schelen.

Redactie economie
8 January 2010 23:06Gewijzigd op 14 November 2020 09:34

Het gaat vaak om hele simpele ingrepen, zegt energieadviseur Rob van der Plas van energieconcern Nuon. De radiatoren kunnen bijvoorbeeld het beste helemaal vrij staan. Dus geen gordijnen of kasten ervoor. „Dat kost je brandstof”, zo doceert Van der Plas. Vrijstaande radiatoren kunnen op jaarbasis als snel 130 euro opleveren, zegt hij.Ook treft de energieadviseur nog geregeld veel kieren in huizen aan. Tochtstrippen kunnen helpen, maar ook een simpele handdoek. Bij huizen met open haarden wordt vaak vergeten om deze af te sluiten.

Daarnaast hebben huishoudens de neiging thermostaten te hoog te zetten. „Een graadje lager kan het jaarverbruik al met 7 procent omlaag brengen. Dit kan 60 euro opleveren”, aldus Van der Plas. Ook staat de thermostaat soms niet goed ingesteld. „Ze hangen bijvoorbeeld aan een buitenmuur of achter een boekenkast. Dat kan al snel 2 graden schelen, ofwel 14 procent van het jaarverbruik.”

Huishoudens kunnen het meeste energie besparen door hun huis goed te isoleren. Daarbij gaat het om muren en vloeren, maar ook leidingen die door het huis lopen. Met het laatste kan de besparing alleen al oplopen tot 70 euro op jaarbasis, aldus Van der Plas.

De adviseur zegt het nu „razend druk” te hebben met vragen van klanten over isolatie. De wachttijd bedraagt inmiddels anderhalve maand. „Dat is ook niet zo raar. Het btw-bedrag voor isolering is verlaagd van 19 naar 6 procent en sommige gemeenten geven er ook nog subsidie bij. Wie zijn huis nu niet goed heeft geïsoleerd, zit er slecht bij. Je energieverbruik gaat dan al gauw met een derde omhoog.”

Essent verklaarde gisteren dat door het koude weer meer klanten vragen hebben over het voorschotbedrag dat zij maandelijks betalen aan het energiebedrijf. Zij kunnen eens per twee maanden hun meterstanden doorgeven. Hun voorschotbedrag wordt dan aangepast aan hun daadwerkelijke verbruik. Daarmee kan worden voorkomen dat er opeens een hoge eindafrekening in de brievenbus ligt.

Volgens EnergieNed, de vereniging van energiebedrijven, is het gasverbruik deze winter nog niet hoger dan in een gemiddelde winter. De koude maand december werd gecompenseerd door zacht weer in november. Sinds september is er ongeveer evenveel gas verbruikt voor verwarming dan in gemiddelde winters. Het hangt van de komende maanden af of het gasverbruik niet alsnog ver boven gemiddeld uitkomt, zei een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer