Opinie

Googlefoon

Google krijgt eindelijk vaste vorm. Tot nu toe bestond Google alleen als een digitaal product, vooral als zoekmachine, maar het bedrijf gaat ook fysieke artikelen op de markt brengen: de Googletelefoon. Aan de vooravond van de grote elektronicabeurs in Las Vegas, die donderdag van start ging, presenteerde het bedrijf de Nexus One. Volgens Google is het niet zomaar een mobieltje of een smartphone, maar een superphone.

8 January 2010 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 09:33

Nu hebben bedrijven die iets nieuws presenteren wel vaker de neiging om zichzelf een overtreffende trap toe te kennen, dus zulke superlatieven moeten meestal met een korreltje zout genomen worden. Ook hier is dat het geval: de Nexus One is geen uitzonderlijk ander apparaat dan de bekende smartphones van LG, Samsung, HTC of de iPhone van Apple. Niettemin is het binnen die categorie wel een toestel dat boven aan de ladder staat.Toch is er in dit geval minstens één andere reden waarom de Googlefoon tot nadenken stemt. Wat beweegt een zoekmachinebedrijf om zich te begeven in een zeer moeilijke markt, die van de telefoontoestellen? Is dat niet net zo’n vreemde sprong als van een bedrijf dat software voor tekst­verwerking ontwikkelt dat plotseling besluit om ook bureaustoelen onder eigen merk te gaan verkopen? De belangrijkste reden voor Google om telefoons te gaan verkopen, is dat de zoekmachinemarkt verschuift naar het mobiele web. Google is onbetwist marktleider op zoekgebied, de markt wordt mobiel en dus gaat Google mobiel.

Deze stap geeft dus opnieuw aan dat mobiel internet een volwassen dienst is geworden. Waar Microsoft jarenlang in het middelpunt van de belangstelling heeft gestaan als het om computers ging, zijn nu Apple en Google de spelers van formaat.

Als het verschijnen van de Nexus One symbool staat voor deze ontwikkeling, roept dat ook andere vragen op. Wat beweegt de westerse mens toch dat er kennelijk behoefte is aan apparaten waarmee je vanaf het weksignaal ’s morgens tot op de rand van je bed ’s avonds je tijd kunt vullen? Daarbij moeten we bedenken dat de iPhone, de Nexus One en de andere smart­phones pas in de laatste plaats bedoeld zijn om mee te bellen. Belangrijkste toepassingen zijn muziek luisteren, gamen, surfen en YouTube-kijken, al horen Bijbellezen en het gebruik als kerktelefoon ook tot de mogelijkheden.

Hoe nuttig dat alles ook kan zijn, de ervaring met de computer en de huidige mobieltjes heeft geleerd dat hier een groot gevaar op de loer ligt. De Engelse bisschop Ryle bepleitte matigheid, ook bij verantwoorde vormen van ontspanning: „Het is de overdrijving van deze onschuldige dingen waarvoor de ware christen zich wachten moet als hij zich wil afscheiden van de wereld. Als hij Christus wenst te dienen, moet hij niet zijn hele hart, ziel, verstand, kracht en tijd aan die dingen wijden, zoals zovelen doen.”

Deze wijze les vraagt om een andere levensinstelling dan de gebruikelijke. Er is niet alleen behoefte aan ‘gewone’ onthaasting, ook de aandacht moet worden verlegd: van de aardse dingen naar een hogere bestemming. De Nexus One maakt dat er niet gemakkelijker op.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer