Cultuur & boeken

Nederlands als moedertaal

Het Nederlands is de moedertaal van ruim 22 miljoen mensen in Nederland, België en Suriname en op de Antillen. Nicoline van der Sijs, een van de bekendste taalkundigen van ons land, schreef samen met Roland Willemyns, hoogleraar Nederlandse taalkunde aan de Vrije Universiteit Brussel, ”Het verhaal van het Nederlands”.

tekst Rudy Ligtenberg
8 January 2010 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 09:33

De auteurs verhalen over de vele soorten Nederlands die er zijn en over de variëteit aan dialecten die in Nederland en Vlaanderen nog worden gebruikt. Het tweetalige Friesland en Brussel worden behandeld, net als de vraag hoe 6 miljoen Vlamingen erin slaagden –ondanks de tegenkanting van opeenvolgende regeringen– het Nederlands trouw te blijven. Ook exotische vormen van het Nederlands, zoals het Negerhollands en Indisch-Nederlands, komen aan bod.”Het verhaal van het Nederlands” laat bovendien zien hoe onze taal zich verspreidde over de wereld, wat bijvoorbeeld blijkt uit de Nederlandse leenwoorden in het Indonesisch, Russisch, Japans en vele andere talen.

De auteurs gaan vanzelfsprekend ook in op de invloed van de Statenvertaling op het Nederlands (Van der Sijs schreef er eerder over), en ook de tale Kanaäns komt aan bod. De stelling „Voor de ware gelovige is het piëtistische taalgebruik het noodzakelijke medium om het eeuwige heil te verwerven”, zal vermoedelijk maar door weinig piëtisten worden onderschreven. ”Het verhaal van het Nederlands” vormt niettemin een onderhoudend en informatief overzicht van de geschiedenis van onze veelzijdige taal.

Het verhaal van het Nederlands. Een geschiedenis van twaalf eeuwen, Nicoline van der Sijs en Roland Willemyns;uitg. Prometheus, Amsterdam, 2009; ISBN 978 90 351 3282 5; 406 blz.; € 39,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer