Ohrid heeft voor elke dag een kerk

Bergen, een helder meer, culturele bezienswaardigheden, overheerlijk fruit op de markt en 365 kerken, voor elke dag één. Een wandeling door het Macedonische stadje Ohrid is een ware ontdekkingstocht.

Corina Schipaanboord
7 January 2010 16:57Gewijzigd op 14 November 2020 09:33
Het Meer van Ohrid ligt op de grens met Albanië, is 32 kilometer lang en in het midden 693 meter diep. Het water is helder tot 22 meter diepte. Foto Corina Schipaanboord
Het Meer van Ohrid ligt op de grens met Albanië, is 32 kilometer lang en in het midden 693 meter diep. Het water is helder tot 22 meter diepte. Foto Corina Schipaanboord

Af en toe een klimpartij levert mooie panorama’s op. Ohrid is op een helling gebouwd. Een groot fort houdt over het stadje de wacht. De geel met rode Macedonische vlag wappert fier.

In een van de smalle straatjes staat een restaurant waarvan de terrasmuurtjes resten van een kerk zijn. Veel bedehuizen zijn nog intact en gewijd aan een heilige.

Het opvallendst is de kerk voor Johannes de Doper. Dit bouwwerk staat op een rots, net buiten het plaatsje. Het is een stille plek met een prachtig uitzicht over het meer.

Schilderijen en iconografie sieren de kerken. „Sommige zijn zo’n 2000 jaar oud”, vertelt Dusko Gajtanovski (56). Hij verhuurt appartementen in Ohrid, waar hij opgroeide.

Niet alleen de kerken zijn de moeite waard, ook het fort en het theater zijn mooie culturele bezienswaardigheden. Qua natuur biedt Ohrid eveneens veel.

Verder is het Meer van Ohrid erg bijzonder. Bronnen verversen het water voortdurend. Hierdoor is het water helder en kent het meer een rijke flora en fauna.

„Tachtig procent van de planten en dieren die er leven, zijn volstrekt uniek. Het meer is prachtig en verre van vervuild”, vertelt Gajtanovski met een glimpje trots.

Afval

Het helderblauwe meer ligt er rustig bij. Een speedboot trekt een witte streep door het water. Golfjes klotsen op het kiezelstrand. Het Meer van Ohrid ligt op de grens met Albanië, is 32 kilometer lang en in het midden 693 meter diep. Het water is helder tot 22 meter diepte.

Stad en meer vallen onder de bescherming van Unesco, vanwege het unieke karakter. Macedoniërs die een paar dagen vrij hebben, zoeken deze plek vaak op om te ontspannen, maar ook steeds meer buitenlandse toeristen ontdekken het meer.

Bevuilen al die toeristen het natuurschoon niet? „Absoluut niet”, zegt Gajtanovski resoluut. „Het toerisme is voor ons juist een stimulans om goed voor de natuur te zorgen. We houden de omgeving extra schoon, want we hopen dat de toeristen blijven komen.”

Plastic zakken, lege flessen, oude kledingstukken en stukjes toiletpapier: blijkbaar doen toch niet alle Macedoniërs hun best om de natuur te sparen. Op de wat minder toeristische stranden aan het meer ligt veel afval, en dat is echt geen troep van toeristen. Een Tsjech die vaak op vakantie gaat in Ohrid vertelt: „Deze Macedonische mensen hebben de oorlog meegemaakt. Voor hen stelt een beetje afval niets voor, waarom zouden ze zich druk maken over zulke kleine dingen?”

Puur natuur

In het centrum van het stadje zetten brede winkelstraten de toon. Overal staan kraampjes met souvenirs. Op een plein zit een oud, krom vrouwtje achter een kraampje met zelfverbouwde groenten en fruit. Naast haar prijst een man zijn enorme collectie watermeloenen aan. De vruchten die worden verkocht, zijn heel sappig en smaken overheerlijk.

„Fruit en groente uit Macedonië zijn puur natuur”, legt Gajtanovski uit. „We gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en dat proef je!”

De Macedoniër is trots op zijn woonplaats en zijn land en wil dat met zo veel mogelijk mensen delen. „In de winter zijn er weinig toeristen. De natuur is dan nog even mooi, maar het voelt leeg. In het zomerseizoen, als er veel buitenlanders zijn, leeft Ohrid.”


Grotere kaart weergeven

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer