Technologiefreaks beginnen jaar met beurs
De eerste piketpaaltjes voor de technologiesector zullen de komende weken al worden geslagen. Presenteert Google bijvoorbeeld vandaag zijn eerste eigen telefoon? Laat Apple eindelijk een tabletcomputer zien? En kan Microsoft het gamen echt een nieuwe dimensie geven door de controller overbodig te maken?
Veel technologiebedrijven zouden het afgelopen jaar het liefst snel willen vergeten. De inkomsten stonden zwaar onder druk doordat consumenten de hand op de knip hielden. Alleen de verkoop van veelgeprezen gadgets, zoals smartphones, e-readers en netbooks, zat stevig in de lift.Platte televisies werden wel meer verkocht, maar tegen fors gereduceerde prijzen. Veel andere producten was een nog slechter lot beschoren.
In de Amerikaanse gokstad Las Vegas zal blijken waar de industrie dit jaar op inzet. Donderdag opent daar de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) zijn deuren. Bijna 3000 exposanten zullen er vechten om aandacht.
Om verdringing te vermijden, sijpelden de afgelopen dagen al wat nieuwe snufjes door. Zo zetten sommige chip- en computerfabrikanten in op de smartbook, een computer in de vorm van een schrijfbordje, met het voordeel dat internet ook via telecomnetwerken is te raadplegen.
De nieuwe categorie –volgens sommigen een waardige opvolger van de netbook– moet zich nog bewijzen en wordt mogelijk volledig overvleugeld door Apple.
De uitvinder van de iPod en de iPhone is zoals gewoonlijk niet aanwezig in Las Vegas, maar als alle berichten kloppen, ziet op 26 januari de iSlate het levenslicht tijdens een presentatie in San Francisco.
Met dit nieuwe product zou Apple het computerschrijfbordje tot gemeengoed willen maken. Microsoft probeerde het al in het vorige decennium, maar kreeg daarvoor maar weinig handen op elkaar. Gezien de hype die er rond de iSlate is gecreëerd, kan het bijna niet misgaan.
Behalve Apple doet ook Google een gooi op het feestje in Las Vegas. Het internetbedrijf stuurde eind december een uitnodiging rond dat het voor vandaag een evenement organiseerde over Android, het eigen besturingssysteem voor mobiele telefoons. Dit vergrootte de speculatie dat Google een eigen telefoon op de markt gaat brengen.
Uitgelekte documenten zouden wijzen op een telefoon met de naam Nexus One. Googlewerknemers zouden er zelf al mee rondlopen, een kerstcadeautje van de onderneming.
Microsoft geeft traditioneel het startschot van de Consumer Electronics Show. Mogelijk maakt topman Steve Ballmer dan ook meer bekend over Project Natal, waarmee het mogelijk is om volledig via bewegingen, in mimiek en gebaar computerspelletjes te spelen.