Economie

Dubai opent hoogste gebouw ter wereld

Dubai kon vandaag even vergeten dat het emiraat in economisch zwaar weer verkeert. De emir opende er namelijk de Burj Dubai (Dubai­toren), met meer dan 800 meter het hoogste bewoonde gebouw ter wereld. De precieze hoogte is nog geheim en wordt woensdag pas bekendgemaakt.

ANP
4 January 2010 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 09:31
DUBAI – De emir van Dubai opende maandag de Burj Dubai (Dubaitoren), met meer dan 800 meter het hoogste bewoonde gebouw ter wereld. De precieze hoogte is nog geheim en wordt morgen pas bekendgemaakt. De bouw van de toren heeft meer dan 3 miljard euro geko
DUBAI – De emir van Dubai opende maandag de Burj Dubai (Dubaitoren), met meer dan 800 meter het hoogste bewoonde gebouw ter wereld. De precieze hoogte is nog geheim en wordt morgen pas bekendgemaakt. De bouw van de toren heeft meer dan 3 miljard euro geko

Sjeik Mohammad bin Rashid al-Maktoum (60) viert met de ceremonie tevens dat hij het Arabische emiraat vandaag vier jaar regeert. Hij verwierf eerder een reputatie voor excessieve projecten, met een kunstmatig eiland in palmvorm en een overdekte skipiste in de woestijn.In de Dubaitoren kunnen 12.000 mensen wonen. De kosten voor een van de 1044 appartementen lopen op tot 3 miljoen euro.

Daarnaast zijn in de Burj Dubai luxe kantoren, chique restaurants en een hotel gevestigd. In de ondergrondse parkeer­garage is plaats voor 3000 auto’s.

Op de 124e verdieping ligt At the Top, het hoogstgelegen uitzichtsplatform ter wereld. Voor de toren staat een fontein die het water meer dan 274 meter omhoog laat schieten, eveneens een wereldrecord.

De bouw van de Burj Dubai heeft meer dan 3 miljard euro gekost. Het emiraat heeft meer dan 50 miljard euro schulden en moest eind vorig jaar de aflossing hiervan uitstellen. Alleen met financiële hulp van buuremiraat Abu Dhabi kon een grote crisis worden voorkomen.

De werkzaamheden aan de toren hebben meer dan vijf jaar geduurd. Op een gegeven moment werkten er 12.000 arbeiders tegelijk, vooral uit India en Pakistan. Zij kregen per dag niet meer dan 2,80 tot 5,60 euro betaald. Zij verwerkten onder meer ruim 31.000 ton staal. Hun bouwwerk is bij helder woestijnweer van een afstand van 95 kilometer te zien, aldus lokale media.

Als tijdens de zomer de temperaturen in Dubai omhoogschieten naar 50 graden, is voor de koeling van de toren evenveel energie nodig als voor de koeling van 10.000 ton ijs.

Architect van de ”verticale stad” is Adrian Smith uit het Amerikaanse Chicago. Zijn naar boven toe smaller wordende constructie herinnert sommige waarnemers aan schilderijen van de Bijbelse Toren van Babel, symbool van de hoogmoed van de mens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer