Economie

DTe meet hogere stroomuitval

De stroomuitval in Nederland door storingen is in werkelijkheid groter dan de energiebedrijven rapporteren. Dit blijkt uit onderzoek door de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe).

ANP
5 March 2003 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

Demissionair staatssecretaris Wijn van Economische Zaken, die de opdracht gaf voor het onderzoek, gaat maatregelen nemen om de registratie van de stroomstoringen te verbeteren en te controleren.

Wijn kondigde dinsdag aan dat er een landelijk meldpunt komt voor stroomstoringen. De storingen die consumenten hier aanmelden, maakt het meldpunt openbaar. De overheid kan met deze gegevens de storingscijfers van de energiebedrijven controleren.

Ook komen er normen om de betrouwbaarheid van de stroomlevering te waarborgen. Bedrijven die hieraan niet voldoen, moeten hun klanten een vergoeding betalen. Verder zullen onafhankelijke deskundigen de kwaliteit van de stroomnetten controleren.

De DTe heeft vastgesteld dat de huidige storingscijfers van de elektriciteitsbedrijven niet nauwkeurig zijn, onder meer omdat langdurige storingen er niet in zijn verwerkt. Los hiervan zijn de registraties niet altijd volledig. Bovendien doen drie kleinere bedrijven niet mee aan het huidige registratiesysteem.

De DTe zal de elektriciteitsnetten in de toekomst niet alleen gaan beoordelen op spanningsverliezen, maar ook de betrouwbaarheid gaan vergelijken. Wie meer storingen heeft, krijgt een financiële straf in de vorm van een korting op de nettarieven die in rekening worden gebracht. Wie minder storingen heeft, mag hogere tarieven hanteren.

Volgens eerder gepubliceerde gegevens van EnergieNed, de brancheorganisatie van energiebedrijven, bedroeg de gemiddelde stroomuitval door storingen in Nederland in 2001 31 minuten per huishouden.

In een reactie op het DTe-onderzoek stelde EnergieNed dinsdag dat het meenemen in de registratie van langdurige onderbrekingen in het zogenoemde laag- en middenspanningsnet de prestaties over 2001 niet wezenlijk zou veranderen. „Stel dat het huidige registratiesysteem een betrouwbaarheid zou hebben van 50 procent, dan zou de onderbrekingsduur over 2001 op 33 of 34 minuten uitkomen. Wij gaan er overigens vanuit dat de betrouwbaarheid op 85 tot 90 procent ligt”, zei een woordvoerder.

De DTe heeft dergelijke berekeningen nog niet gemaakt, aldus een woordvoerster van de toezichthouder.

EnergieNed kan zich overigens op hoofdlijnen vinden in de wettelijke maatregelen die Wijn wil nemen. EnergieNed vindt wel dat niet te snel moet worden overgegaan tot het financieel bestraffen van bedrijven. Vooralsnog denkt de organisatie dat het openbaar maken van de storingscijfers per bedrijf voldoende prikkels geeft om beter te gaan presteren.

Wijn kondigde dinsdag ook aan dat een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Van Rooy zal onderzoeken of de energiebedrijven voldoende voorbereid zijn op de volledige liberalisering van de stroommarkt, die is voorzien op 1 januari 2004. Aan de hand van de adviezen zal een definitieve beslissing worden genomen over de ingangsdatum.

De staatssecretaris wil voorkomen dat er een administratieve chaos ontstaat als straks als sluitstuk van het vrijgeven van de energiemarkt ook de kleinverbruikers hun eigen stroom- en gasleverancier mogen kiezen. Eerder werd de markt al vrij voor de grote stroomverbruikers onder de bedrijven. Toen ging er veel mis bij het versturen van de stroomrekeningen.

De Consumentenbond ziet in de onderzoekresultaten van de DTe „een bevestiging van onze zorgen over de liberalisering van de energiemarkt.” De belangenorganisatie vreest dat het onderhoud van de stroomnetten in het slop raakt, omdat bedrijven meer oog hebben voor zaken als de winst en het imago.

Vooralsnog is de bond tevreden over de maatregelen die Wijn wil nemen. „Hij dreigt de meest consumentenvriendelijke bewindsman te worden”, aldus een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer