Ondanks herstel volop gevaren voor belegger
Veel signalen wijzen op een herstellende wereldeconomie. Hierop vooruitlopend hebben de aandelenmarkten de laatste maanden een flinke stap naar boven gezet. Zet deze trend volgend jaar door of komt er een einde aan de aandelenrally?
Directeur Marc van Heel van obligatiebelegger Pimco en vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effekten Kantoor (HEK) wijzen op de gevaren voor de belegger in 2010.Centrale banken zijn te vroeg of te laat met het terugdraaien van steunmaatregelen.
Centrale banken hebben onorthodoxe maatregelen genomen om de kredietstroom op gang te houden. Van extreem lage rentestanden en het opkopen van hypotheekleningen en staatsschulden tot het direct verstrekken van goedkoop geld aan de banken. Het is echter onvermijdelijk dat ze, als de economie aantrekt, de maatregelen moeten terugdraaien.
Een goede timing is hierbij cruciaal. Te vroeg en het herstel wordt gebroken, te laat en het inflatiespook steekt de kop op. „Er zal begonnen worden om af te romen. De reactie van markten kan heel geleidelijk gaan, maar kan ook met schokken komen. Hierdoor kan een vrij grote verstoring plaatsvinden”, aldus Van Heel.
Een crisis rond overheidsfinanciën.
Sinds duidelijk is geworden dat Dubai in de financiële problemen zit, houden beleggers er rekening mee dat ook andere landen in betalingsproblemen kunnen komen. Dit geldt ook voor een aantal landen in de eurozone. De Grieken biechtten onlangs op dat het begrotingstekort groter is dan eerder was aangegeven. „Het Griekenlandverhaal komt terug. Een land of bank zal beleggers doen schrikken en op de noodrem laten trappen”, aldus Geerken.
Problemen in relatie China en Amerika.
Volgens velen is een van de dieper liggende oorzaken van de financiële crisis en de recessie de economische verwevenheid van China en Amerika. Deze constellatie wordt wel Chimerica genoemd. Belangrijkste aandachtspunt is de waarde van de yuan ten opzichte van de dollar. De Chinese overheid houdt de munteenheid kunstmatig laag, waardoor Chinese producten relatief goedkoop zijn.
Van Heel denkt dat er een groot gevaar is voor zeepbellen als de Chinezen de yuan niet opwaarderen. „Hoe langer je dat uitstelt, hoe meer kans op bubbels. Geleidelijke waardestijging is de best mogelijke uitkomst.”
Een zogeheten Japanscenario in de ontwikkelde economieën.
Alles wijst op enkele kwartalen van sterke economische groei in de Verenigde Staten. De grote Europese economieën hebben de recessie inmiddels ook achter zich gelaten. Toch is er angst dat er zich een Japanscenario ontvouwt, een lange periode met geringe groei. Pimco waarschuwt dat de economie in de VS in een ”new normal” zit van lage groei en moeizame schuldenafbouw. „Het herstel is nog erg fragiel. Het allerbelangrijkste is dat we heel voorzichtig zijn”, aldus obligatiebelegger Van Heel.