Economische groei baart China zorgen
Na dertig jaar van spectaculaire groei, staat China op het punt Japan in te halen als de op één na grootste economie ter wereld. Dat nieuws zorgt in het land niet alleen voor trots, maar ook voor onrust.
Beleidsmakers, experts en anderen zien een groeiende overcapaciteit, opgeblazen prijzen van onroerend goed en een aanhoudende hoge werkloosheid.Met Kerst kwam China met revisies van officiële cijfers, waaruit bleek dat het bruto binnenlands product (bbp) in 2008 4,52 biljoen dollar bedroeg (3,1 biljoen euro). Daarmee komt het land steeds dichter bij Japan, dat in hetzelfde jaar een bnp van 4,9 biljoen dollar had. De economische groei voor 2008 werd bijgesteld van 9 naar 9,6 procent.
„Het is fantastisch om te horen dat China binnenkort de economische leider van Azië is, maar wat brengt dat ons?”, zegt Cao Jingling, een vastgoedconsultant uit Peking. „Ik zit in het vastgoed en ik weet dat veel mensen zelfs niet eens een eenkamerappartement kunnen kopen buiten het zakencentrum van Peking. Kunnen wij onszelf vergelijken met mensen in Tokio?”
Veerkracht
De veerkracht die China vorig jaar toonde toen de wereldwijde financiële crisis uitbrak, kreeg lof van alle kanten. Maar Peking is bezorgd dat zijn stimuleringsmaatregelen in 2010 negatieve langetermijneffecten kunnen uitlokken.
Om een sterke neergang van de economie begin 2009 te voorkomen, implementeerde China een stimuleringspakket ter waarde van 588 miljard dollar. Daaraan werd een soepel kredietbeleid gekoppeld dat groei aanwakkerde, maar dat ook de bestaande overcapaciteit versterkte.
Buitenlandse bedrijven waarschuwen dat de nieuwe investeringen vanuit het Chinese stimuleringsplan de wereldmarkten kunnen verstoren en handelsconflicten kunnen veroorzaken. „Het Chinese groeimodel vereist dat de Europese Unie en de Verenigde Staten in staat zijn de overcapaciteit te absorberen”, staat in een rapport van de European Union Chamber of China dat vorige maand verscheen. Gezien het zwakke economische herstel in de rijke landen, is dat onwaarschijnlijk.
Twijfel
China streeft er echter naar volgend jaar een groter aandeel te hebben in de wereldwijde export. „De Chinese export zal groeien in 2010, daar bestaat geen twijfel over”, zei de viceminister van Commercie, Zhong Shan, zondag tijdens een forum aan de University of International Business and Economics in Peking.
Zhong zei dat China is uitgegroeid tot een „groot handelsland”, dat Duitsland waarschijnlijk zal inhalen als grootste exportland ter wereld, maar dat het nog geen „krachtig handelsland” is. Export betekent groei en groei betekent banen voor duizenden, misschien miljoenen Chinezen, zei Zhong.
Druk
Critici beweren dat het exportvriendelijke beleid van China en het beheer van de yuan, de munteenheid, andere landen beroven van banen.
Volgend jaar zal China waarschijnlijk nog meer druk voelen als het gaat om het valutabeleid. Meer landen, inclusief enkele Aziatische exporteurs, voegen zich bij westerse critici als het gaat om het Chinese beleid om de yuan aan de dollar te koppelen.
China doet dat sinds 2008. Door de koppeling kunnen Chinese producten beter concurreren.
Protectionistisch
Premier Wen Jiabao zei zondag in Peking dat het niet waarschijnlijk is dat China zal toegeven aan de buitenlandse druk op yuan.
Een sterkere yuan eisen en tegelijkertijd protectionistische maatregelen nemen, wat sommige landen doen, is bedoeld om de Chinese ontwikkeling hinderen, zei Wen in een interview met het staatspersbureau Xinhua.