Ahold beschermd tegen vijandige koper
Geruchten over een overname van Ahold doen volop de ronde. Buitenlandse supermarktconcerns als Tesco, Wal-Mart en Carrefour zouden geïnteresseerd zijn.
Een vijandige overname zal echter moeilijk worden, want Ahold heeft maatregelen genomen om dat te voorkomen, zo blijkt uit statuten van het bedrijf.
In 1989 riep het supermarktconcern de Stichting Ahold Continuïteit (SAC) in het leven. Het doel van de SAC is om het supermarktconcern voort te laten bestaan en zijn identiteit te laten behouden. Dit lijkt geen overbodige luxe nu Ahold op beurs nog maar circa 3 miljard euro waard is en daarmee een koopje vormt voor branchegenoten.
De macht van de stichting zit hem in preferente aandelen (aandelen met extra stemrecht). De SAC mag deze in ieder geval tot maart volgend jaar kopen. De directie van Ahold kan er ook voor kiezen om ze bij de stichting onder te brengen. In 2001 had de SAC er geen in bezit. De totale waarde van de preferente aandelen mag evenveel bedragen als de totale waarde van alle aandelen.
Eén preferent aandeel geeft de stichting het recht om 2000 stemmen uit te oefenen tegenover één stem per normaal aandeel. Dit beschermt het concern tegen vijandelijke overnames, want het verwatert de invloed van partijen die Ahold willen kopen.
Een meerderheid van de aandeelhouders van het concern moet namelijk instemmen met een bod op het bedrijf. Het oordeel van de stichting weegt zwaar bij een stemming. De SAC kan een overname dus behoorlijk vertragen of zelfs voorkomen. Een mogelijke koper wordt gedwongen om de steun van de raad van commissarissen en de directie te krijgen.
De SAC heeft drie leden met stemrecht: voormalig Shell-bestuursvoorzitter J. de Slechte, oud-notaris W. de Vin en P. van Dun, oud-directeur van Ahold. Verder zijn er nog twee leden zonder stemrecht. Een van hen is C. van der Hoeven, de bestuursvoorzitter van Ahold die wegens de huidige crisis is opgestapt. De andere is H. de Ruiter, de voorzitter van de raad van commissarissen van het supermarktconcern.
Niet alleen de Stichting Ahold Continuïteit bezit preferente aandelen. Ook belangrijke investeerders als ING, Fortis, Achmea en Aegon hebben ze in portefeuille. Zij hebben echter niet het stemrecht dat met deze aandelen komt, maar profiteren alleen van bepaalde financiële voordelen.
Mocht de SAC een overname niet kunnen voorkomen, dan is er nog een aantal trucs waarmee Ahold het gras voor de voeten van kopers kan wegmaaien. Zo kan het concern interessante bedrijfsonderdelen verkopen of een bevriende partij zoeken die de onderneming wil overnemen voor een hoger bedrag. Ook kan de directie de aandeelhoudersvergadering uitstellen. Op die manier creëert ze voor zichzelf meer tijd om onder het vijandelijke bod uit te komen.