Verdieping Schelde bijna van start
Vlaanderen kan over enkele weken hoogstwaarschijnlijk alsnog beginnen met de verdieping van het Nederlandse deel van de Westerschelde.

De Raad van State in Den Haag leek vrijdag niet onder de indruk van de bezwaren van de overgebleven tegenstanders van het uitbaggeren van de vaargeul naar Antwerpen.Het rechtscollege schorste in de zomer nog de vergunningen van de Nederlandse overheid voor het Vlaamse gewest om de waterweg te verdiepen. Dat gebeurde op verzoek van natuurorganisaties, die vreesden voor onherstelbare schade aan flora en fauna in de Westerschelde als gevolg van baggerwerkzaamheden voor de uitdieping.
De Vlaamse regering reageerde fel op het uitblijven van de afgesproken verdieping. Door een diepere Westerschelde zouden grotere schepen Antwerpen kunnen bereiken.
De Nederlandse regering besloot in oktober de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen bij wijze van natuurcompensatie te ontpolderen. De natuurorganisaties trokken daarop bij de Raad van State hun bezwaren tegen de verdieping van de Westerschelde in.
De Raad van State behandelde vrijdag de bezwaren van de Nederlandse Vereniging van Zandwinners tegen de verdieping van de Westerschelde. De bedrijfstak, die jaarlijks 2 miljoen kubieke meter zand uit de zeearm haalt, wil zijn activiteiten in de toekomst kunnen voortzetten, maar vreest zijn vergunningen te verliezen.
Terwijl door de uitdieping van de vaargeul steeds meer zand vanuit zee zal worden afgezet in de Westerschelde, wil de regering de zandwinning er verbieden. De woordvoerder van de overheid reageerde vrijdag dat de vergunningverlening aan de zandwinners losstaat van het besluit om de vaargeul te verdiepen. Pas als de ministeries hen niet langer de zandwinningvergunningen verstrekken, is het moment daar voor de bedrijven om bezwaar aan te tekenen. De rechters van de Raad van State leken het daar mee eens te zijn.
Ze waren ook niet onder de indruk van de bezwaren van akkerbouwer Minderhoud uit de Everingepolder in Zuid-Beveland tegen de uitdieping van de Westerschelde. Zijn akkers stonden al langer op de nominatie om aan de Westerschelde te worden afgestaan, als natuurcompensatie van eerdere verdiepingen van de vaargeul. Hij is bang dat als de verdieping doorgaat, zijn grondgebied in navolging van de Hedwigepolder alsnog wordt opgeofferd.
De woordvoerder van de overheid antwoordde dat zonder toestemming van de agrariër zijn land niet onder water zal verdwijnen. De Raad van State meende dat akkerbouwer Minderhoud daarmee al tevreden kon zijn. De officiële uitspraak is over zes weken.