Buitenland

Ophef over kruisbeeld in klas

STRAATSBURG (ANP) – Europarlementsleden van onder meer D66 en ChristenUnie winden zich op over kruisbeelden in klaslokalen. In Italië en Polen zijn de katholieke beelden verplicht op openbare scholen.

16 December 2009 15:34Gewijzigd op 14 November 2020 09:23
Kruisbeeld in een klaslokaal in het Italiaanse Pisa. Foto EPA
Kruisbeeld in een klaslokaal in het Italiaanse Pisa. Foto EPA

Een grote groep christendemocraten en conservatieven in het Europarlement wil de kruisbeeldplicht behouden, hoewel het Europees Hof voor de Rechten van de Mens die plicht strijdig vindt met de vrijheid van godsdienst. De partijen willen daartoe in een resolutie donderdag het arrest van het Hof afwijzen: een tamelijk zeldzaam oordeel over een arrest.Europarlementslid In ’t Veld (D66) vindt het onaanvaardbaar dat het Europarlement zich mengt in een rechtszaak, waarin nog hoger beroep loopt. „Het is typisch voor de partij van de Italiaanse premier Berlusconi; die valt steeds de rechters aan", aldus In ’t Veld. „En de christendemocraten erkennen kennelijk ook niet de godsdienstvrijheid of zelfs het bestaan van andere godsdiensten dan de christelijk geloof. Heel hypocriet dat dezelfde partijen wel Turkije aanvallen als de overheid daar opkomt voor islamitische symbolen".

Van Dalen ( ChristenUnie) vindt het juist toelaatbaar als een land zulke beelden wil verplichten: „Dit is nu een onderwerp waar Europa zich absoluut niet mee moet bemoeien", zegt hij. „Het behoort tot de culturele eigenheid van de landen. Als die landen dat al zo lang willen, moeten ze dat kunnen blijven doen".

Ook de PVV vindt een nationale kruisbeeldplicht een zaak van het desbetreffende land, waar Europese rechters niets mee te maken hebben.

Het CDA heeft nog geen standpunt ingenomen, zegt leider Van de Camp van de CDA–Europarlementariërs.

Dat het Hof voor de Rechten van de Mens inmiddels anders beslist op basis van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, is voor Van Dalen niet overtuigend. „Het gaat mij om de politieke opvatting: elk land moet dat zelf kunnen beslissen". Het hof in Straatsburg is overigens geen EU–instelling, maar behandelt zaken die individuen, groepen en landen tegen een van de 47 lidstaten van de Raad van Europa hebben aangespannen. Het hof kent 47 rechters, uit elke lidstaat één.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer