Uitleveringsverdrag EU en VS bijna rond
De Europese Unie en de Verenigde Staten lijken een akkoord te kunnen sluiten over uitlevering van onderdanen. „Het is op een haar na gevild”, aldus vooraanstaande diplomaten vrijdag na overleg van de EU-justitieministers.
Het akkoord zou inhouden dat Europese landen nooit onderdanen uitleveren aan Amerika voor vergrijpen waar de doodstraf op staat. Ook zullen EU-landen nooit informatie verstrekken voor onderzoeken in strafzaken waarvoor Amerikaanse rechters de doodstraf kunnen uitspreken. Volgens diplomaten zijn er nog enkele technische details te regelen maar is een overeenkomst zeer waarschijnlijk.
Voor Nederland zou er weinig veranderen, omdat Den Haag en Washington al een uitleveringsovereenkomst hebben. Op grond daarvan levert Nederland nooit burgers uit aan de VS als zij het risico lopen daar de doodstraf te krijgen.
Ook de meeste andere EU-lidstaten hebben al een onderling verdrag met de VS. Alleen Portugal, Zweden en Ierland hebben nog geen regeling. Voor de VS is er het voordeel dat een grote raamovereenkomst alle onderlinge verdragen vervangt. Daarvan gaat ook een belangrijk politiek signaal uit naar de VS.
Europa gaat in zekere zin op de stoel van de Amerikaanse rechter of officier van justitie zitten. Doordat bij uitlevering van Europese burgers die in Amerika vastzitten nooit de doodstraf kan gelden, moeten Amerikaanse openbare aanklagers hun eisen al zo aanpassen dat hooguit een langdurige gevangenissanctie valt op te leggen.
Het EU-VS-justitieverdag voorziet ook in de verstrekking van financiële informatie over terreur- en misdaadorganisaties. Het Griekse EU-voorzitterschap hoopt in april tot een onderling akkoord te komen, waarna in mei of juni een overeenkomst met Washington getekend kan worden. Griekenland wilde vrijdag niet ingaan op de vraag welke technische details nog geregeld moeten worden. Waarschijnlijk speelt het gevoelige punt van de bescherming van privacy nog een belangrijke rol.